Dostupni linkovi

Mjanmar traži dokaze o etničkom čišćenju Rohindži


Mjanmar želi da vidi jasan dokaz koji bi podržao optužbe o etničkom čišćenju ili genocidu protiv manjinskog muslimanskog stanovništva Rohinja u državi Rakine, izjavio je mjanmarski savetnik za bezbednost Taung Tun.

On je novinarima u Ženevi rekao da se često mogu čuti optužbe za etničko čišćenje ili čak genocid u Mjanmaru i dodao da tako nešto nije politika Vlade Mjanmara.

"Rekao sam i ranije, a reći ću još jednom - uveravam vas da to nije politika Vlade. Iako postoje optužbe, voleli bismo da vidimo jasne dokaze", rekao je Tun.

Visoki komesarijat UN za izbeglice je saopštio u utorak da se nastavlja etničko čišćenje Rohindža, uključujući teror i organizovano izgladnjivanje kako bi se "naterale da pobegnu u Bangladeš".

Vojna kampanja u Mjanmaru, koju UN naziva etničkim čišćenjem, naterala je na izbeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohindža od avgusta prošle godine.

Stotine Rohindža nastavljaju da prelaze granicu s Bangladešom svake nedelje.

"Mjanmarska vlada ne prestaje da ponavlja svetu da je spremna na povratak Rohindža, ali istovremeno sigurnosne snage nastavljaju da ih teraju prema Bangladešu", rekao je Endru Gilmor, zamenik glavnog sekretara za ljudska prava UN

Vojska insistira na tome da je vojna operacija počela nakon napada koje su krajem avgusta 2017. godine pokrenuli pobunjenici Rohindža, koje naziva teroristima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji, koja je na čelu vlade od 2016. godine, nakon decenija vojne diktature, optužena je da ne čini ništa i da pušta vojsku da radi šta želi, te da podilazi javnosti, koja je vrlo nenaklonjena Rohindžama.

XS
SM
MD
LG