Dostupni linkovi

Tramp i dalje za uvođenje tarifa, uz izuzetke


Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da ostaje pri odluci o uvođenju tarifa na uvoz čelika od 25 odsto i 10 procenata na aluminijum, mada je spreman na sporazum po kome bi od ovih mera bili izuzeti Kanada i Meksiko.

Vašington je u više navrata nagovestio izuzimanje iz režima tarifa za čelik i aliminijum zemlje koje “nas tretiraju ravnopravno u trgovini”, što se tumači kao dodatni pritisak na Kanadu i Meksiko da pristanu na kompromis u razgovorima o sporazumu o trgovini na severnoameričkom kontinentu (NAFTA), koji su izgleda u zastoju, ocenjuje Rojters.

“Ja sam i dalje za 10 i 25 procenata kao na početku. Imam pravo da ih podižem ili spuštam, kao i pravo da dodajem ili skidam pojedine zemlje sa ove liste”, rekao je Tramp na početku sastanka kabineta u Beloj kući u četvrtak.

On je najavio da će objaviti mere kasnije u četvrtak. Za sada je neizvesno u kom obimu će biti izuzeća.

Tramp je istakao da je zadovoljan napretkom u pregovorima oko sporazuma NAFTA, mada je ponovio da bi voleo da ga ukine, što je zapretio još prilikom preuzimanja dužnosti u januaru prošle godine.

Malo posmatrača dele Trampov optimizam oko ovih pregovora, u kojima je ostvaren neznatni napredak otkako su počeli pre šest meseci. Najveća tačka sporenja je proizvodnja automobila, koja je mnogo značajnija za ekonomije Kanade, Meksika i SAD nego čelik i aluminijum.

Najava uvođenja tarifa pojačala je strepnje od izbijanja globalnog trgovinskog rata, a svetske berze su u padu.

I Evropska Unija i Kina su upozorili da će odgovoriti recipročno u slučaju podizanja carina.

XS
SM
MD
LG