Dostupni linkovi

Tramp nagovestio fleksibilnost i saradnju oko uvoznih taksi


Američki predsednik Donald Tramp naznačio je danas da bi iz taksi na uvozni čelik i aluminijum mogle biti izuzete pojedine zemlje koje su "pravi prijatelji" SAD.

Zvaničnici administracije su juče naveli da bi u slučaju dogovora oko novog sporazuma o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) iz taksi mogle biti izuzete Kanada i Meksiko, ali neke druge zemlje.

Tramp, koji je dosad insistirao na širokim merama za zaštitu američke proizvodnje i pretio Evropskoj uniji nametima na uvoz automobila ako uzvrati restriktivnim merama na takse, na Tviteru je danas naveo da bi moglo biti fleksibilnosti za zemlje koje "pravično tretiraju" SAD.

"Moramo štiti i graditi nače industrije čelika i aluminijuma a da istovremeno pokažemo fleksibilnost i kooperativnost prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pravično i po pitanju trgovine i vojske", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da se raduje današnjem sastanku u Beloj kući s predstavnicima industrije čelika i alumijuma.

Republikanci u Kongresu i privredne grupe tražili su od Trampa da suzi pristup u uvođenju taksi, ali zasad bez uspeha. Tramp je u ponedeljak ponovio da "trgovinski ratovi nisu loši".

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD, Pol Rajan založio se za "više hirurški pristup", što bi značilo da takse budu usmerene na tačno određene zemlje koje krše praksu slobodne trgovine i čime bi se izbegao trgovinski rat, dok je lider senatske većine Mič Mekonel pozvao na oprez.

EU i Kina su ponovili upozorenje da će recipročno reagovati ukoliko SAD uvedu tarife.

“Ukoliko Donald Tramp večeras uvede ove mere, imamo na raspolaganju čitav arsenal da reagujemo”, kazao je evropski komesar za finansije Pjer Moskovici.

To uključuje takse na pomorandže iz SAD, zatim cigarete i burbon, istakao je Moskovici dodajući se pojedine robe, za koje EU razmatra uvođenje carina, uglavnom proizvode u izbornim okruzima koje kontrolišu Trampovi republikanci.

“Želimo da Kongres shvati da je ovo situacija u kojoj svi gube”, rekao je Moskovici za BFM TV.

Komesarka EU za trgovinu Seslija Malmstrom rekla je juče da EU "ozbiljno sumnja" u Trampovo obrazloženje da se takse uvode iz razloga nacionalne bezbednost.

"Imamo ozbiljne sumnje oko opravdanja. Ne vidimo kako Evropska unija, prijatelji i saveznici u NATO, mogu biti pretnja po međunarodnu bezbednost u SAD", rekla je Malmstrom.

Tramp je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, posle čega je Ministarstvo trgovine SAD u februaru predložilo takse ili kvote na uvoz metalnih proizvoda, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

EU je ubedljivo najveći trgovinski partner SAD i posle Kine najviši suficit.

Cilj Tramovih mera je da se spreči jeftini uvoz, pre svega iz Kine, za koji Vašington tvrdi da podriva američku ekonomiju.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji je kazao da Peking i Vašington ne bi trebalo da budu rivali, te da istorija pokazuje da trgovinski ratovi nisu pravi način da se reše problemi.

“Pre svega, imajući u vidu današnju globalizaciju, opredeljenje za trgovinski rat bio bi pogrešan recept. Kina bi morala da povuče opravdani i nužni potez”, kazao je Ji.

Tramp je u Tviteru u sredu zahtevao da Peking izloži plan za smanjenje trgovinskog suficita sa Vašingtonom, koji je prošle godine dostigao 375 milijardi dolara.

Međutim, pre podacima Pekinga, kineski izvoz je povećan u februaru za 44,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, tako da je kineski suficit u trgovini sa SAD dostigao 42,92 milijardi dolara u prva dva meseca 2018.

XS
SM
MD
LG