Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovački parlament evakuisan zbog dojave o bombi


Slovačka policija evakuisala je jutros zgradu Narodne skupštine Slovačke u Bratislavi zbog dojave o podmetnutoj bombi, saopštila je danas portparolka kancelarije slovačkog parlamenta Zuzana Čižmarikova.

"Zgradu pregleda policija", kazala je Čižmarikova slovačkoj novinskoj agenciji TASR.

U parlamentu je danas trebalo da bude održana konferencija za novinare vladajuće slovačke socijalističke stranke SMER, premijera Roberta Fica, o rješavanju duboke političke krize zbog brutalnog ubistva mladog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice krajem februara, moguće likvidacije zbog članaka koji su ukazivali na veze predstavnika SMER-a sa italijanskom mafijom na istoku Slovačke.

U Slovačku je zbog likvidacije istraživačkog novinara danas stigla specijalna kontrolna delegacija Evropskog parlamenta i šestoro poslanika koje su delegirale političke frakcije u EP i jutros su već razgovarali sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bore protiv korupcije.

Slovački predsjednik Andrej Kisk je zbog likvidacije novinara i njegove vjerenice i činjenice da su u najbližoj premijerovoj okolini bili ljudi povezani sa kalabrijskom mafijom, o čemu je pisao Kucijak u posljednjem nedovršenom članku, zatražio od premijera Fica da izvrši temeljne izmjene u vladi ili da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Fico je to odbio i optužio predsjednika da želi uz pomoć opozicije, a po nalogu američkog finansijera Džordža Soroša, da destabilizuje Slovačku i obori vladu kako bi na vlast, "gazeći demokratski izraženu volju Slovaka na izborima 2016. godine", došla sadašnja opozicija.

Desetine hiljada Slovaka izašle su na ulice prošlog petka, a protest organizuju u Bratislavi i još nekoliko desetina gradova širom zemlje i u inostranstvu i sutra, 9. marta, tražeći da se nađu i kazne krivci i nalogodavci ubistva Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove.

Na protestu će biti zatražene ostavke i kažnjavanje onih političara SMER-a koji se bogate zahvajujući korupciji i mahinacijama sa eurofondovima, a povezani su bilo sa slovačkim organizovanim kriminalom ili kalabrijskom mafijom.

XS
SM
MD
LG