Dostupni linkovi

Johnson zaprijetio zbog pokušaja ubistva ruskog špijuna


Boris Johnson, sekretar za vanjske poslove Velike Britanije
Boris Johnson, sekretar za vanjske poslove Velike Britanije

Sekretar za vanjske poslove Velike Britanije Boris Johnson rekao je da njegova zemlja bez više informacija ne može uprijeti prstom ni na koga u vezi sa iznenadnom bolešću bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri, ali je poručio da niti jedan pokušaj oduzimanja života neće proći nekažnjeno, prenosi Reuters.

Johnson je to rekao u utorak, dok izvještaji o zdravstvenom stanju Sergeja Skripala i njegove kčeri kažu da su kritični, dva dana nakon što su pronađeni u nesvijesti na klupi u Salsburiju u Engleskoj.

Policija sumnja sa su bili izloženi nepoznatoj supstanci koja je uzrok njihove bolesti.

Britanija će oštro odgovoriti u momentu kada rezulatati istrage budu poznati, prenosi Reuters riječi Johnsona.

On je nagovijestio da bi britanska vlada mogla pojačati sankcije protiv Rusije ako se ispostavi da je Moskva umiješana.

Reuters takođe navodi da je Johnson potvrdio da je muškarac identifikovan kao Sergej Skripal (66) bivši ruski špijun, a žena kao njegova kćer Julija (33).

Iznenadni inciden je podsjetio na ubistvo trovanjem takođe bivšeg ruskog špijuna Sergeja Litvinenka, koji je umro u Londonu 2006. Britanska istraga je utvrdila da je Rusija iza ovog ubistva, koje je kako su naveli "vjerovatno odobrio" ruski predsjednik Vladimir Putin.

Mark Rowley, britanski zvaničnik za kontraterorizam ranije danas je rekao da policija istražuje novi incident kao " državnu prijetnju".

XS
SM
MD
LG