Dostupni linkovi

Slovački ministar: Istražujemo ubistvo novinara


Sveće za ubijenog novinara u Bratislavi

„Slovačke vlasti su u potpunosti posvećene rešavanju ubistva novinara Jana Kuciaka i njegove verenice i privođenju počinalaca pravdi”, rekao je u Beogradu vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke, Ivan Korčok.

Korčok se sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije, Ivicom Dačićem, sa kojim je razgovarao o regionalnim odnosima i putu Srbije ka EU, ali i o pregovorima Beograda i Prištine.

Ivan Korčok i Ivica Dačić, Beograd, 5. mart
Ivan Korčok i Ivica Dačić, Beograd, 5. mart

Na pitanje da li je moguća politička destabilizacija u Slovačkoj nakon ubistva novinara Jana Kučijaka, s obzirom da je predsednik Slovačke Andrej Kiska zatražio izbore zbog ubistva novinara, slovački ministar je rekao da je „taj događaj izazvao političke tenzije, ali da neće doći do destabilizacije“.

„Mi imamo demokratske institucije i predstavnike ovih institucija koji su svesni svoje posvećenosti onome što je najvažnije u ovom trenutku - a to je istražiti ovaj slučaj i počinioce privesti pravdi“, rekao je Korčok.

“Mi smo demokratska država i apsolutno sam uveren da ćemo uspeti da se izborimo sa ovom situacijom na način koji je u skladu sa našom čvrstom posvećenosti demokratiji”, naveo je Korčok.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska zatražio je od vladajuće koalicije premijera Roberta Fica da izvrši temeljne izmene u vladi ili da se, kao najprirodnije rešenje, raspišu prevremeni izbori kako bi se obnovilo poverenje Slovaka u državu nakon ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Premijer Robert Fico je danas odbio poziv predsednika Slovačke Andreja Kiske da se zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice raspišu vanredni parlamentarni izbori da bi se vratilo poverenje u državu.

Ipak, slovački ministar kulture Marek Madarič, predao je danas predsedniku Andreju Kiski ostavku, kako je ranije najavio, zato što ne može da podnese da je za vreme njegovog mandata likvidiran istraživački novinar zbog pripremanih tekstova o korupciji i vezama organizovanog kriminala sa vladom i državom.

XS
SM
MD
LG