Dostupni linkovi

Plaketa Srebrenice Dodiku, Bošnjaci napustili sjednicu


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Na sjednici skupštine općine Srebernica odlučeno je da zlatna plaketa općine bude dodijeljena predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Tematsku sjednicu Skupštine opštine Srebrenica, povodom obilježavanja 11. marta - Dana Opštine i dodjele opštinskih nagrada i priznanja, napustili su danas odbornici Bošnjaci.

Oni su se usprotivili prijedlogu Komisije da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dodjeli opštinska plaketa sa zlatnim grbom. Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Alija Tabaković je pozvao načelnika Mladena Grujičića da povuče prijedlog o dodjeli nagrade predsjedniku RS-a a kako taj prijedlog nije usvojen odbornici Bošnjaci su napustili sjednicu. Bez njihovog prisustva, srpski odbornici su odlučili da zlatna plaketa opštine Srebrenica bude dodijeljena predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici smatra neprihvatljivim Odluku Skupštine opštine Srebrenica da najveće opštinsko priznanje dodijeli Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS.

"Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u 'zaštićenoj zoni' UN Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti", kaže se u saopštenju SDA Srebrenica.

Po mišljenju mnogih, sramna i nepotrebna odluka Skupštine opštine Srebrenica, narušava dostignuti stepen međunacionalnih odnosa i podstiče one koji nisu za suživot u Srebrenici.

"Pozivamo izabrane bošnjačke odbornike da ne prisustvuju svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je planirana dodjela ovog priznanja. Pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da preispitaju svoju saradnju sa načelnikom opštine Srebrenica, zbog dodjele priznanja čovjeku koji se nalazi na crnoj američkoj listi, koji je izolovan od većine evropskih zemalja i koji godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba u bh. entitetu Republika Srpska. Također, pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da nastave podržavati projekte građana, ali i sve druge projekte na izgradnji suživota u Srebrenici", navodi se u saopštenju SDA Srebrenice.

Almir Dudić, odbornik u skupštini opštine Srebrenica za Radio Slobodna Evropa izjavio je kako je žalosno da su bošnjački odbornici morali napustiti sjednicu na kojoj se razgovaralo o tome kako obilježiti Dan opštine.

„Nismo uspjeli otvoriti dijalog, nismo uspjeli da se dogovarimo oko zlatne plakete. Izgleda da je na ovom pitanju kulminirao odnos Bošnjaka sa izvršnom vlašću, s načelnikom Mladenom Grujičićem, koji se predstavlja kao načelnik svih građana ali njegova djela pokazuju nešto sasvim drugo. On je insistirao, nije htio povući svoj prijeldog da zlatnu plaketu opštine Srebrenica dobije Milorad Dodik. Mi smo pokušali razgovarati, pokušali smo da nađemo neki kompromis, neko rješenje, ali nije išlo", kazao je Dudić i dodao kako je za Bošnjake posebno sporno i sramno dati zlatnu plaketu Miloradu Dodiku, koji negira genocid, koji vrijeđa i žrtve i porodice žrtava, koji sprječava da učenici izučavaju svoj jezik i da ga nazovu bosanski.

"Takva osoba ne zaslužuje nikakvo priznanje. Mi smo danas upotpunosti ignorisani, ovo je poniženje za sve Bošnjake ne samo u Srebrenici. Ne vjerujem da će iko od Bošnjaka učestvovati u proslavi dana opštine. Takođe, načelnik opštine koji daje takve prijedloge nije načelnik svih stanovnika Srebrenice. Žalosno je da Bošnjaci koji su prihvatili Grujičića za načelnika budu ovako poniženi i ne budu uvaženi, da se s njima ne želi razgovarati. Ne znam da li je načelnik svjestan politike koju vodi i posljedica koje može izazvati“, naveo je Dudić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG