Dostupni linkovi

Dodik: U RS se nikada neće izučavati o genocidu i opsadi Sarajeva


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se “nikada neće desiti da se u RS izučava o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici."

Podržao je najavu ministra prosvjete i kulture toga bosanskohercegovačkog entieta Dane Maleševića, da će biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput "opsade Sarajeva" ili izučavanja "genocida u Srebrenici".

"Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz FBiH u kome piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije tačno i to se ovdje neće izučavati", utvrdio je dodik dodajući da ni Bošnjaci ne bi pristali "da mi napišemo udžbenik u kojem se oni tako kvalifikuju ili neko drugi."

Tokom srpske opsade Sarajeva poginulo je 11 i po tisuća ljudi, a srske snage predvođene haškim optuženikom Ratkom Mladićem ubile su u Srebrenici 8 tisuća Bošnjaka, uz odrasle muškrace i dječake i starce.

Radovan Karadžić je 2016. nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

XS
SM
MD
LG