Dostupni linkovi

Borba protiv lošije kvalitete za 'istočna tržišta' EU


Čak 22 od 26 proizvoda kupljenihu Hrvatskoj bilo lošije kvalitete nego isti proizvod kupljen u trgovini u Njemačkoj (ilustracija)
Čak 22 od 26 proizvoda kupljenihu Hrvatskoj bilo lošije kvalitete nego isti proizvod kupljen u trgovini u Njemačkoj (ilustracija)

Hrvatska socijaldemokratska eurozastupnica Biljana Borzan nastavlja sa borbom protiv različite kvalitete istih brendova u starim i novim državama članicama Europske unije. Europska komisija osigurala je 2 milijuna eura za razvoj metodologije istraživanja, ali i 800.000 eura za nova testiranja. Hrvatska se nije javila na natječaj i u svemu tome neće sudjelovati, kaže Borzan.

Sa gotovo 3 milijuna eura europskih sredstava u svibnju se radi istraživanje na prehrambenim proizvodima, a nakon toga na neprehrambenim proizvodima, i očekuje se da do kraja godine budu gotovi rezultati testiranja koji će potvrditi radnu hipotezu da brojne multinacionalne kompanije imaju jednu kvalitetu proizvoda za stare članice Europske unije, a drugu – bitno nižu – za tržišta novih zemalja članica.

„Paralelno se događa dogovor u Europskom parlamentu i u Europskoj komisiji tako da očekujem da ćemo – taman kada budu gotovi rezultati testiranja – biti u punom jeku izmjene zakona. Moja je želja da se direktiva mijenja na način da se ova praksa stavi na crnu listu nepoštenih trgovačkih praksi. Ta lista već postoji i treba samo dodati još jednu stavku. To će onda obuhvatiti sve slučajeve, pa i one koji nisu obuhvaćeni istraživanjem“, kaže scijaldemokratska eurozastupnica Biljana Borzan.

Istraživanje na 26 proizvoda objavljeno prošlog rujna pokazalo je šokantne rezultate – čak 22 od 26 proizvoda kupljenihu Hrvatskoj bilo je lošije kvalitete nego isti proizvod kupljen u trgovini u Njemačkoj. Redom - tu su Nutella u kojoj je za istočno tržište punomasno mlijeko dijelom zamijenjeno surutkom, deterdžent Ariel, Hipp dječja hrana, Wudy hrenovke u kojima je za siromašnu istočnu rodbinu pileće meso zamijenjeno mehanički otkoštenim mesom koje se po regulama Europske unije uopće ne kategorizira kao meso i tako dalje. Međutim, otada se bar nešto promijenilo.

Za one koji ne budu htjeli – promijenit ćemo zakon, pa ćemo ih natjerati: Biljana Borzan
Za one koji ne budu htjeli – promijenit ćemo zakon, pa ćemo ih natjerati: Biljana Borzan

„U Hippu su odlučili da će i ovdje plasirati jednaku kvalitetu kašica, također Bahlsen Butter keks s maslacem, koji je plasiran na istočno tržište bez maslaca, također je najavio i obvezao se da će mijenjati praksu, još su neke tvrtke poput Pepsija najavile da će plasirati identične proizvode… Ja bih voljela da što više samih proizvođača shvati da je bitno da mijenjaju svoju praksu i da ne čekaju promjenu zakona. A za one koji ne budu htjeli – promijenit ćemo zakon, pa ćemo ih natjerati!“, kaže Borzan.

Hrvatska se nije prijavila na natječaj za razvoj metodologije istraživanja, pa će vrlo vjerojatno ostati bez razmjernog dijela od ovih gotovo 3 milijuna eura.

Zastupnica Borzan kaže kako je novinari iz država regije, svjesni da su i građani njihovih zemalja žrtve diskriminacije multinacionalki, redovito kontaktiraju oko rezultata njenih aktivnosti. Međutim, stavljanje ovakve prakse na crnu listu nepoštenih praksi u Europskoj uniji ne može pomoći izravno građanima izvan unije, ali – naglašava zastupnica Borzan u izjavi za Radio Slobodna Europa - može neizravno.

„Međutim, ako se to riješi na razini Europske unije, onda je to dobra osnova vladama država u regiji da i one - ohrabrene onim što se događa u Europskoj uniji – odrade posao za svoju zemlju. Jer, nitko ne priječi nijednu nacionalnu vladu da samostalno krene u ovu bitku, međutim očito su tu jaki interesi i to ne ide na pojedinačnoj razini. Jer, da je tako, ne bi ni mi – Hrvatska, Češka, Slovačka – čekali da se taj problem riješi sa nivoa Europske unije“, zaključuje Borzan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG