Dostupni linkovi

Skoplje i Atena nastavljaju pregovore o imenu Makedonije


Sa prosvjeda na središnjem trgu u Skoplju
Sa prosvjeda na središnjem trgu u Skoplju

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će do kraja ožujka biti održana nova runda pregovora između Skoplja i Atene u vezi sa nazivom Makedonije pod rukovodstvom posrednika Ujedinjenih naroda Matthew Nimetz (Metju Nimic).

Prema njegovim riječima, Nimetz uskoro treba zakazati sastanak na kojem će sudjelovati šefovi diplomacija Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

"Imamo najavu da će Kocijas stići u Skoplje u trećem ili četvrtom tjednu ožujka i pokušat ćemo približiti stavove", naglasio je Zaev tijekom susreta u nedjelju sa liderom oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Zaev očekuje od Kocijasa da u Skoplju predstavi nacrt grčke verzije rješenja spora o nazivu Makedonije.

"Očekujemo da će Kocijas donijeti prvu verziju, tako je dogovoreno. Imamo pravo na svoje komentare. Ovo može pomoći, ali može uopće i da se ne razmatra, možda i ne bude predmet razgovora. Nije na odmet da se razmotre ideje, bez obzira od koje strane dolaze", ističe Zaev.

On kaže da je informirao Mickoskog o detaljima u dijelu razgovora sa Grčkom i namjerama kako da se nastavi pregovarački proces, ali da obje strane ostaju na svojim pozicijama, prenose makedonski mediji.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

XS
SM
MD
LG