Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pentagon: Putinove tvrdnje o atomskom oružju nisu iznenađenje


Pentagon

Američko Ministarstvo odbrane nije iznenađeno tvrdnjama ruskog predsednika Vladimira Putina o novom atomskom oružju i vojska SAD je spremna na odbranu, izjavila je danas portparolka Pentagona Dejna Vajt.

Putin je ranije danas u godišnjem obraćanju naciji predstavio nove "visokotehnološke" vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao da "nisu blef" i da predstavljaju odgovor na izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Predsednik Rusije je rekao da nova dostignuća u oblasti nuklearnog naoružanja nemaju parnjaka u svetu i dodao da je u decembru 2017. lansirana krstareća raketa sa nukelarnom bojevom glavom i sa neograničenim radijusom dejstva i nepredvidljivom putanjom leta.

Nakon toga, Dejna Vajt je rekla novinarima da američki sistem raketne odbrane nikada nije bio u vezi Rusije, prenela je agencija AP.

Zvaničnici SAD su u više navrata isticali da sistemi raketne odbrane nisu raspoređeni u Evropi zbog Moskve, već da su namenjeni odbrani od Irana, Severne Koreje i drugih pretnji, dodaje AP.

XS
SM
MD
LG