Dostupni linkovi

Optuženi za zločine kod Srebrenice odbili da iznesu odbranu


Munira Subašić, čiji je sin ubijen u Kravici u julu 1995, ispred Specijalnog suda u Beogradu
Munira Subašić, čiji je sin ubijen u Kravici u julu 1995, ispred Specijalnog suda u Beogradu

Suđenja za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice 1995. godine nastavljeno je danas, posle pauze, u Specijalnom sudu time što je optuženima ponuđena mogućnost da iznesu odbranu, ali su oni to odbili. Optuženi Aleksandar Dačević i Boro Miletić odbili su da iznesu odbranu. Miletić je rekao da želi da odbranu iznese posle ispitivanja svedoka.

Miletićeva odbrana koju je izneo 2015. godine tokom istrage emitovana je kao audio zapis ranije u postupku, a danas je prikazan transkript te izjave.

Odbrana optuženog Milivoja Batinice tražila je da se posluša audio zapis izjave Miletića, jer je prema njihovim rečima tužilaštvo na neki način vršilo pritisak na optuženog pitanjima kakvo je: "Da li ste ručkali nešto?", jer je bio tih.

Sa druge strane, odbrana Miletića rekla je da ne postoje bitne razlike između onoga što je optuženi rekao u audio izjavi i onoga što se vidi u transkriptu, te su se saglasili da se pregleda transkript.

Sudsko veće povuklo se na 10 minuta i odlučilo da ipak bude prikazan transkript izjave iz 2015. godine.

Ni optuženi Jovan Petrović nije želeo da iznese odbranu, pa je prikazan i transkript njegove izjave iz 2015. godine. On je rekao da će se izjašnjavati kada svedoci budu ispitani.

I transkript izjave optuženog Dragomir Parović predstavljen je u sudnici.

Optuženi Vidoslav Vasić rekao je da nije "trenutno spreman" da iznese postupku i da se nada da će je izneti u daljem toku postupka.

Optuženi Milivoje Batinica jedini je, ranije danas, izneo odbranu.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG