Dostupni linkovi

Mladi Beograda i Novog Pazara: Potreban suštinski dijalog o Kosovu


Sa debate u Novom Pazaru
Sa debate u Novom Pazaru

Studenti Beograda i Novog Pazara saglasili su se da je "unutrašnji" dijalog o Kosovu bitan, ali da se ne vodi na pravi način.

Na debati, koju je u Novom Pazaru organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava, rečeno je da mladi Srbi i Albanci imaju potrebu za razgovorom, ali da iz institucija ne dolazi pravi podsticaj.

Student Fatmir Mavrić iz Novog Pazara smatra da su odnosi između Srba i Albanaca tokom devedesetih godina dostigli tačku koja se nije mogla preći, bez obzira na brojne posrednike koji su želeli da ih izmire.

"Teza zagovaranja dijaloga je veoma bitna, jer dijalog predstavlja test demokratičnosti ovog društva. Ti pregovori nisu laki, ne idu zadovoljavajućom dinamikom. Iako ih je bilo nekoliko, nalazimo se u pat-poziciji u kojoj se o dijalogu govori samo naširoko, ali se u onom pravom, operativnom smislu ne dešava apsolutno ništa", kazao je ovaj Novopazarac.

Studentkinja iz Beograda Lidija Mladenović istakla je da je rat između Srba i Albanca doneo međusobno nepoverenje.

"Rata jeste bilo, to je činjenica, ima žrtava i to je činjenica, ali hajde da radimo za našu decu. Ja ne želim da moja deca ratuju", navela je Lidija Mladenović.

Marko Milosavljević, programski asistent u Inicijativi mladih za ljudska prava, kazao je da žele da ukažu institucijama da postoji bolji način od ovoga kako se sada vodi unutrašnji dijalog u kome "nismo imali prilike da čujemo argumentovanu raspravu, već neku vrstu fingiranog dijaloga, koji često nije imao sluha za marginalne glasove, među kojima su i glasovi mladih ljudi".

"Mladi Srbi i Albanci imaju potrebu za dijalogom, samo je pitanje da li će se napraviti neki podsticaj u institucijama, čega nismo na žalost svedoci ili u neformalnom obrazovanju i civilnom sektoru", rekao je Milosavljević.

Nakon Novog Pazara Inicijativa mladih za ljudska prava organizovaće ovakve debate sa mladima iz Niša, Kragujevca, Preševa, Bujanovca i Severne Mitrovice, kako bi podstakla odgovornost institucija i značaj kulture sećanja prema žrtvama ratnih sukoba na Kosovu.

XS
SM
MD
LG