Dostupni linkovi

Zaštitnik građana Srbije: Zločin u Štrpcima mora da se istraži do kraja


NVO Žene u crnom svake godine podseća vlasti da se zločin u Štrpcima mora rasvetliti do kraja.
NVO Žene u crnom svake godine podseća vlasti da se zločin u Štrpcima mora rasvetliti do kraja.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je danas uoči godišnjice otmice 19 putnika voza na relaciji Beograd - Bar na stanici u Štrpcima, da se taj zločin mora istražiti do kraja i da mora dobiti sudski epilog.

"Ovaj zločin ima posebnu težinu i mora se istražiti do kraja, kako bi porodice žrtava posle dve i po decenije dobile sudsku pravdu, kao i da bi se svim gradjanima ove države omogućio bezbedan i siguran život", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

U utorak, 27. februara navršava se 25 godina od otmice i ubistva 19 putnika voza na relaciji Beograd-Bar u Štrpcima.

Žrtve tog zločina bili su civili Srbije, Crne Gore i BiH uglavnom Bošnjaci.

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je 7. oktobra 2017. optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila te godine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. pa je njihovo krivično gonjenje privremeno stopirano.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja 2017. optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćalo na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

Optužnica je tada podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. .

Oni se optužuju da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG