Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker i Han od danas u Beogradu


Žan Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han u sklopu posete regionu boraviće danas i sutra u Beogradu gde će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Junker i Han u Beograd dolaze iz Tirane, a balkansku turneju počeli su u nedelju u Skoplju.

Junker je juče u Albaniji, dan nakon posete Makedoniji, zemljama Zapadnog Balkana poručio da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može ući u Evropsku uniju, ali pod uslovom da ispuni sve kriterije članstva.

Prema najavama iz Brisela, u posetu regionu Junker je krenuo sa ciljem da potvrdi evropsku perspektivu regiona istaknutu u novoj Strategiji proširenja EU, ali će zapadnobalkanske partnere podsetiti i na obaveze da poštuju pravnu državu i slobodu medija, sprovedu potrebne reforme, suzbiju korupciju i reše međusobne konflikte.

Posle Beogarda Junker odlazi u Podgoricu gde će sutra razgovarati sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem i obratiti se poslanicima Skupštine Crne Gore.

Junker i Han u sredu odlaze u Sarajevo gde će im se pridružiti i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Planiran je sastanak sa članovima Predsedništva BiH, Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, a Junker će govoriti i na zajedničkoj sednici oba doma Parlamenta BiH.

Evropska trojka istog dana iz Sarajeva putuje u Prištinu gde treba da se sastanu sa kosovskim zvaničnicima - predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i s predstavnicima civilnog društva.

Višednevnu balkansku turneju Junker, Han i Mogerini završiće 1. marta u Sofiji, gde će se, zajedno s premijerom Bugarske koja predsedava EU, Bojkom Borisovom, sastati s liderima zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija.

XS
SM
MD
LG