Dostupni linkovi

Junker u Skoplju: Makedonija ostvarila veliki napredak


Predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker, koji u nedelju boravi u poseti Makedoniji, rekao je da nije došao u Skoplje da bi saopštio tačan datum o početku pregovora, ali je istakao da je Makedonija na dobrom putu i da je ostvarila napredak.

„Ako nastavi u tom smeru, za nekoliko meseci ona može dobiti očekivano, odnosno preporuka neće biti uslovljena“, dodao je Junker.

Na pres konferenciji nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, Junker je naglasio da je zemlja postigla veliki napredak, ali da treba preduzeti još koraka na putu ka EU i da će se odluka o svakoj zemlji donositi na osnovu njenih individualnih dostignuća.

Makedonskim vlastima je poručio da reše spor o imenu sa njihovim grčkim prijateljima, ističući da je za vreme razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Briselu, poručio da ostane na putu na kome su sada dve zemlje. Junker je rekao da vidi napredak u tom procesu, a da kao dokaz služe promene imena aerodroma i najvećeg autoputa u Makedoniji.

Zaev je izjavio da je ukazao Junkeru da zemlja ulaže napore ka unapređenju dobrosusedskih odnosa.

„Makedonija je stavila akcenat ka građenju mostova saradnje, otvorenom dijalogu utemeljenom na međusobnom poštovanju. Zatvaranje dugogodišnjih pitanja nije jednostavno“, rekao je premijer Makedonije.

„Ohrabreni Dogovorom o dobrosusedstvu sa Bugarskom, nastavili smo ozbiljnom posvecenošću da radimo na rešavanju problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom“, rekao je Zaev koji je naglasio i da je za Vladu prihvatljivo ime sa geografskom odrednicom, koje će napraviti distinkciju između Makedonije i regiona u Grčkoj koji nosi to ime.

„Insistiramo na rešenju koje će biti trajno, ali i koje će poštovati dostojanstvo i zaštititi identitet obe zemlje“, rekao je Zaev.

Predsednik Evropske Komisije, koji je u Skoplje došao zajedno sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, nakon susreta sa Zaevim, sastao se i sa predsednikom države Gjorgom Ivanovim.

Makedonija je prva stanica turneje Junkera po zemljama Zapadnog Balkana.

Do 1. marta će posetiti sve zemlje u regionu.

Iz Skoplja je otišao u Tiranu, a u ponedljak dolazi u Beograd.

XS
SM
MD
LG