Dostupni linkovi

Zatvorene ZOI u Pjongčangu


Zimske olimpijske igre (ZOI) u Pjongčangu u nedelju su završene, posle 16 dana takmičenja.

Održana je Ceremonija zatvaranja, koja je počela kratkom predstavom na ledu uz vatromet, a zatim je intonirana himna domaćina, Južne Koreje.

Sportisti su se na 23. po redu Zimskim olimpijskim igrama takmičili u 15 sportova, a biće dodeljene ukupno 102 zlatne medalje.

Najviše medalja osvojila je Norveška, 39, od kojih 14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih.

Nemačka je osvojila 31 medaju, od kojih 14 zlatnih, 10 srebrnih i sedam bronzanih, dok je Kanada osvojila 29 medalja, 11 zlatnih, osam srebrnih i 10 bronzanih.

SAD su osvojile 23 medalje, devet zlatnih, osam srebrnih i šest bronzanih, a Holandija 20 medalja, osam zlatnih, šest srebrnih i šest bronzanih.

Švedska je osvojila 14 medalja, sedam zlatnih, šest srebrnih i bronzanu i ispred je Južne Koreje i Rusije zbog većeg broja osvojenih zlatnih medalja.

Selekcija domaćina, Južne Koreje, osvojila je 17 medalja - pet zlatnih, osam srebrnih i četiri bronzane, a 17 su osvojili i Rusi, sa dve zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih.

U igrama je učestovalo više od tri hiljade sportista, a među njima i četvoro srpskih olimpijaca - Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić.

ZOI 2018. je naročito obeležio zajednički defile sportista Južne i Sjeverne Koreje, na svečanom otvaranju, 9. februara.

XS
SM
MD
LG