Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvorene 23. zimske olimpijske igre u Pjongčangu


Otvaranje 23. Olimpijade u Pjongčangu 9.februara 2018.

U Pjongčangu su svečano otvorene 23. zimske olimpijske igre koje će se u ovom gradiću u Južnoj Koreji održavati od 9. do 25. februara.

Južna Koreja želi pokazati čitavom svijetu da prepreke ka pomirenju sa Sjevernom Korejom ne postoje i da grad Pjongčang, zajedno sa regijom Gangvon, nisu opasni. Mir nema cijenu.

To, ujedno i jeste jedna od glavnih ideja ovih Olimpijsih igara čiji je slogan "Passion. Connected" (Strast. Povezan), a sačinjen je od slova P i C što su ujedno i dva velika slova u imenu grada PyeongChang. Slovo P (na engleskom) ima i razne varijacije kao što su "people" (ljudi), "peace" (mir) i "possibility" (mogućnost), ističu na zvaničnoj stranici Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Ukupno će u Pjongčangu nastupiti 2.952 takmičara iz 92 zemlje, bez onih iz Rusije, a najviše predstavnika imaju Sjedinjene Američke Države (242). Ovo će po broju zemalja učesnica biti rekordne olimpijske igre.

Uz ovaj rekord, rekordan je i broj takmičara iz SAD-a, jer nikada ranije neka zemlja nije poslala toliki broj takmičara.

Rekordan će biti i broj podijeljenih medalja (102) koje će biti podijeljene u 102 različite discipline iz 15 različitih sportova (biatlon, bob, skeleton, curling, hokej na ledu, sankanje, umjetničko klizanje, brzo klizanje i brzo klizanje na kratke staze, alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i snowboard).

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, čije su maskote Sohorang i Bandabi, nastupit će takmičari iz Rusije, ali pod nazivom "Olimpijski sportisti iz Rusije". Bit će ih 168, a ukoliko bilo ko od njih osvoji medalju, ta medalja se neće brojati kao ruska i neće se pripojiti Rusiji na "vječnoj listi" koja broji medalje svih zemalja na svim olimpijskim igrama.

NHL je zabranio hokejašima da putuju na Zimske olimpijske igre u Južnu Koreju tako da će ovo biti prve zimske olimpijske igre nakon 24 godine na kojima je igračima NHL-a ponovo zabranjen nastup.

Dvoje ljudi obučenih kao američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Džon Un izazvali su pometnju kada su se pojavili na ceremnoji otvanja Olimpijade prije nego što ih je obezbjeđenje uklonilo.

"Mi se super slažemo" rekla je čovjek nalik Kimu, prenosi Reuters, koji je odbo da se predstavi.

"Zeljeli smo da iznenadimo sve i donesemo mir u svijetu i onda su nas ispratili pripadnici snaga bezbjednosti, što mislim da zaista nije bilo fer" dodao je Kimov dvojnik pitajući: ''Zar svi ne žele mir?"

XS
SM
MD
LG