Dostupni linkovi

Turska: Preseljenje veleposlanstva SAD u Jeruzalem izuzetno zabrinjavajuće


Jeruzalem, pogled na Stari grad
Jeruzalem, pogled na Stari grad

Turska je u subotu saopćila da je odluka o preseljenju veleposlanstva Sjedinjenih Država u Izraelu u ožujku iz Tel Aviva u Jeruzalem "izuzetno zabrinjavajuća" i optužila Washington da "uništava" nade za mir.

Odluka Washington, saopćena u petak nije samo "izuzetno zabrinjavajuća", već "pokazuje inzistiranje (Vlade SAD-a) da uništi uvjete za mir", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske, javlja AFP.

Američko veleposlanstvo preselit će se i Jeruzalem u ožujku, kako bi se preseljenje poklopilo sa 70. obljetnicom proglašenja neovisnosti Izraela, potvrdio je u petak State Department.

"Uzbuđeni smo zbog tog povijesnog koraka i iščekujemo s radošću otvaranje u ožujku", rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert, prenijele su agencije.

Veleposlastvo u Jeruzalemu bit će otvorena postupno i najprije će raditi u zdanju u kvartu Arnona u kome se izdaju vize, a potražnja za stalnim mjestom je već počela.

U njoj će u početku raditi veleposlanik i mali tim, a do kraja sljedeće godine će biti otvoren novi dio tog kompleksa, navela je Nauert u saopćenju.

Veleposlanik SAD-a u Izraelu, međutim, i dalje će živjeti u Herzliyji, sjeverno od Tel Aviva iz sigurnosnih razloga i putovati u preseljeno veleposlanstvo.

XS
SM
MD
LG