Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasada SAD u Jerusalimu u maju na 70. godišnjicu nezavisnosti Izraela


Jerusalim

Sjedinjene Američke Države planiraju da otvore novu ambasadu u Jerusalimu u maju, na 70. godišnjicu nezavisnosti Izraela, najavio je jedan američki zvaničnik za izraelske medije.

"Ambasada će na početku biti u Arnoni (kvartu u južnom Jerusalimu) u kompleksu gde se sada izdaju pasoši i vize.

Na početku će tamo biti ambasador i mali tim", rekao je neimenovani zvaničnik. Predsednik SAD-a Donald Tramp je 6. decembra saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tada je rečeno da će preseljenje potrajati, a potpredsednik SAD-a Majk Pens je januara, tokom posete Izraelu, najavio selidbu do kraja iduće godine.

Trampova odluka izazvala je proteste ne samo na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i arapskim zemljama, već i u čitavom muslimanskom svetu. Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anektirao pošto ga je okupirao u ratu 1967. godine, bude sedište njihove nezavisne države.

Državni sekretar SAD-a Reks Tilerson je u četvrtak posle nedelja odlaganja potpisao bezbednosni plan za preseljenje Ambasade iz Tel Aviva u Sveti grad, rekli su ranije danas neimenovani zvaničnici za AP.

XS
SM
MD
LG