Dostupni linkovi

Savet bezbednosti odložio glasanje o prekidu vatre u Siriji


Savet bezbednosti UN odložio je glasanje o rezoluciji kojom se zahteva prekid vatre u Siriji u trajanju od 30 dana, kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći i sprovela medicinska evakuacija, izjavio je predsedavajući Saveta Mansur Ajad el Otaibi.

U međuvremenu, najmanje 32 civila među kojima i šestoro dece ubijeno je danas u napadima sirijskih vladinih snaga na istočnu Gutu, pobunjeničku enklavu kod Damaska, javila je opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Od nedelje je poginulo više od 400 civila, od kojih 98 dece, u vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri snaga sirijskog predsednika.

Glasanje je odgođeno na najmanje jedan čas zbog završnih pregovora u vezi sa predlogom rezolucije koji su predali Švedska i Kuvajt.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Moskva želi garancije da sirijski pobunjenici neće otvarati vatru u naseljenim područjima u Damasku.

"Savet bezbednosti UN traži usvajanje rezolucije koja predlaže da se odmah uvede humanitarno primirje od najmanje 30 dana. Međutim, niko ne može da odgovori na pitanje da li će borci poštovati to primirje... niko ne daje garancije", rekao je Lavrov.

Nacrt rezolucije ima za cilj da ublaži opsadu sirijskih vladinih snaga istočne Gute, da se dostavi hitna humanitarna pomoć i organizuje sanitarna evakuacija u tom pobunjeničkom uporištu od 400.000 stanovnika u predgrađu Damaska.

Lavrov je rekao da garancije treba da budu podržane od strane spoljnih aktera, pre svega onih koji imaju uticaj na ekstremističke grupe koje ostaju u tom predgrađu Damaska, i konkretno naveo Amerikance.

"Prema tome, ako se Amerikanci i njihovi saveznici budu rukovodili brigom za humanitarnu situaciju u istočnoj Guti i civilno stanovništvoo, sve su šanse da se složimo," rekao je Lavrov i dodao da za sada oni odbacuju amandman prema kome bi preuzeli odgovornost za dobijanje jasnih garancije od boraca da će prekinuti vatru.

Lavrov je ovo izjavio nešto pre nego što su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel uputili zajedničko pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da od njega traže da Rusija odobri rezoluciju Saveta bezbednosti UN o primirju u Siriji.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova i da Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija ili Francuska ne stave veto na predlog rezolucije.

XS
SM
MD
LG