Dostupni linkovi

EU: Masakr u Siriji mora da se zaustavi


Evropska unija (EU) pozvala je danas na hitno zaustavljenje masakra u pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, dok su francuski predsednik i nemačka kancelarka uputili pismo Rusiji da u Savetu bezbednosit UN glasa za rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

"EU nema reči da opiše strahote koje doživljajau stanovnici istočne Gute... Masakr mora da se zaustavi", izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su sa svoje strane uputili pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem traže da Rusija glasa za rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

Makron i Merkelova, koji se nalaze na sastanku u Briselu, zatražili su od Rusije da danas u Savetu bezbednosti UN glasa za rezoluciju koja predviđa prekid vatre od 30 dana kako bi bili evakuisani civili i povređeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć.

Za sada se ne zna da li će Rusija, čiji je ambasador juče izjavio da ne postoji saglasnost o tekstu rezolucije, danas glasati, biti uzdržana ili će uložiti veto na koji ima pravo kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u istočnoj Guti od nedelje poginulo 426 civila, od kojih 98 dece, u vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri snaga sirijskog predsednika.

XS
SM
MD
LG