Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski MSP: Moskva i Beograd spremni za dalji razvoj centra u Nišu


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je tokom poste šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu izražena zajednička spremnost za dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

"Strane su izrazile spremnost da zajednički doprinesu daljem razvoju rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ima veliki doprinos u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, obuci odgovarajućih stručnjaka i u drugim zemljama balkanskog regiona", navodi se u saopštenju i dodaje je naglašena zainteresovanost Beograda za dalje uklanjanje eksploziva na srpskoj tertoriji.

U saopštenju se navodi da Rusija i Srbija sa zajedničkih pozicija prilaze rešavanju kosovskog problema koje može biti rešeno isključivo na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Naglašena je neophodnost da Priština bez odlaganja realizuje svoje obaveze u odnovanju Zajednice srpskih opština, u skladu sa sporazumima postignuth uz saradnju sa EU, koja treba savesno da ispunjava svoju ulogu posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je tokom posete potvrđena zajednička usmerenost na stalno jačanje saradnje u širokom spektru.

"Visoka intenzivnost kontakata na najvišem i na visokom nivou, sistematska uzajamna saradnja resora spoljne politike i drugih obezbeđuje visoki stepen uzajamnog razumevanja i efikasnu koordinacju rada, ubrzanu realizaciju velikih zajedničkh projekata, pre svega u oblasti energetike i infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je tokom posete konstatovano povećanje trgovinske razmene u 2017.godini, rast ruskih investicija u Srbju, postojanje dobrih perspektiva u sferi visokih tehnologija i industrijske saradnje, kao i visoki rezultati Mešovite rusko-srpske komisije za trgovinsko-ekonomsku sarađu.

Na sajtu ruskog ministarstva se navodi i izjava Lavrova s beogradskog aerodroma na kraju posete da mu se u Beogradu "sve svidelo".

"Ivica i celo srpsko rukovodstvo su učinili nemoguće, je ne mogu da se setim tako emocionalag, zvaničnog u svakog smislu, dobrog i bratskog. Smatram da su proslavili 180 godina naših diplomatskih odnosa na najbolji način", kazao je Lavrov novinarima.

Evropska Unija i SAD se protive davanju diplomatskog statusa Centru u Nišu.

XS
SM
MD
LG