Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Međunarodna konferencija o evrointegracijama u Banjaluci


Ambasadori zemalja EU sa Mladenom Ivanićem u Banskom dvoru u Banjaluci

U Banjaluci se održava međunarodna ministarska konferencija na temu evropskih integracija BiH i zemalja regiona.

U okviru konferencije razgovaraće se o ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija te će ambasadori zemalja EU prenijeti svoja iskustva na putu pristupanja, a priliku da prenesu svoja iskustva imaće i ministri zaduženi za evropska pitanja zemalja regiona.

Član Predjsedništva BiH, Mladen Ivanić, uoči početka konferencije istakao je kako Evropska unija prvi put ozbiljno učestvuje u evrointegracijama zemalja Zapadnog balkana te da zbog migrantske krize i Brexita sada radi na svom proširenju.

˝Ovaj put zaista imamo šansu i da bi ostvarili svoju šansu mora postojati dobar ambijent u okruženju i regiji i zato su ovi sastanci važni˝, kaže Ivanić.

Dodaje i da BiH uskoro očekuje posjetu najviših funkcionera EU poput predjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini i komesara EU za proširenje Johanesa Hana.

˝To je pozitivan razvoj političkih prilika na ovom prostoru ali prije svega sve je do nas samih i do toga koliko smo spremni da ispunimo obaveze koje su nam date i koje će nam biti date u vremenu koje slijedi˝, kazao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG