Dostupni linkovi

PSG: Koliko je ličnih karata za lažne birače napravio Stefanović


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković upitao je danas ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića "koliko je ličnih karata napravio za lažne birače" na gradskim izborima u Beogradu 4. marta.

Povodom izdavanja lične karte osobi po imenu Ljubiša Preletačević Beli koja je nosilac istoimene liste na izborima za odbornike Skupštine Grada, Janković je ocenio da je to "najnovija farsa režima zarad još jedne u nizu fantomskih lista Aleksandra Vučića za izbore u Beogradu".

"Još od slučaja (sporne firme predsednikovog brata Andreja Vučića) Asomakum, lične karte u Srbiji su postale relativna stvar. Juče je Aleksandar Vučić pokazao da može da naredi da neko promeni lično ime i prezime, i da mu se izda nova lična karta za 15 minuta. Pravo pitanje je da li želimo da živimo u ovakvoj državi, ili u državi u kojoj državni službenici rade po zakonu, a ne po naredbi jedne stranke", naveo je Janković, preneo je PSG.

Lider tog pokreta ocenio je da je "farsa režima" sa promenom ličnog imena i izdavanjem lične karte za nekoliko časova, bila moguća "samo uz niz krivičnih dela i uzurpaciju matične službe, Poreske uprave, sudske administracije i Ministarstva unutrašnjih poslova".

"Ako su u jednom danu nekome pribavili zakonom propisanu dokumentaciju Poreske uprave, suda i niza drugih organa i promenili lično ime, te mu izdali ličnu kartu, za šta bi nekom drugom bili potrebni meseci, moramo se zapitati koliko je dr Nebojša Stefanović napravio ličnih karata za lažne birače tokom svih meseci koliko traju pripreme SNS-a da mimo slobodne volje Beograđana prisvoji pobedu u Beogradu", kazao je Janković.

On je dodao da će "po padu diktature Aleksandra Vučića" zahtevati istragu i utvrđivanje odgovornosti službenih lica koja su učestvovala u "tom i sličnim primerima najbeskrupuloznije zloupotrebe i privatizacije države, bilo da oni rade u izbornoj komisiji, matičnoj službi, sudu, beogradskoj policiji ili bilo kom drugom organu".

Gradska izborna komisija usvojila je juče zaključak o otklanjanju nedostataka za izbornu listu pod nazivom "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD", i u saopštenju navela da ovlašćeni podnosilac izborne liste ima rok od 48 sati od časa dostavljanja zaključka da otkloni nedostatke.

XS
SM
MD
LG