Dostupni linkovi

Registrovana lista 'Preletačević Beli – Zato što volimo Belovgrad'


Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli
Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli

Najnoviji obrt u slučaju izborne liste Grupe građana Ljubiše Preletačevića Belog je burna sednica Gradske izborne komisije 21. februara uveče koja je, nakon što je Upravni sud oborio listu te grupe građana jer je nosilac liste nepostojeća ličnost, donela odluku o prihvatanju te liste sa imenom "Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo Belovgrad".

Kako je došlo do tog obrta, kako je Preletačević, inače fiktivni, satirični lik korumpiranog političara u koji se preobukao do tada nepoznati momak iz Mladenovca Luka Maksimović i osvojio na prošlogodišnjim predsedničkim izborima treće mesto, postao na ovogodišnjoj beogradskoj listi stvarna ličnost?

Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) je doneta na uvid lična karta izdata 21. februara u Upravi policije grada Beograda na kojoj je ime Ljubiša Preletačević.

Neko je uspeo da za 10 sati promeni ime i dobije novu ličnu kartu. Od 11 pre podne, kada je Gradska izborna komisija naložila da se nedostaci isprave, pa do devet uveče, kada je doneto overeno uverenje da postoji osoba sa imenom Ljubiše Preletačevića, kaže šef pravnog tima CRTE (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) i ovlašćeni posmatrač beogradskih izbora Pavle Dimitrijević.

Odluka GIK-a doneta je većinom glasova. Protiv su glasali predstavnici opozicije a dva člana su protestno napustila sednicu. Jedan od njih je iz grupacije "Ne davimo Beograd". Dobrica Veselinović je rekao Radiju Slobodna Evropa da je njihov član izašao da ne bi prisustvovao cirkusu.

"Oni sad bukvalno mogu proglasiti da je jun, da napolju pada zeleni sneg, jer imaju većinu u GIK-u. Tako da je naš stav bio da to postaje veliki cirkus i da u tome nećemo da učestvujemo", istakao je Veselinović.

Najspornije je bilo ime lica koje se pominje u nazivu liste. Doneti su dokazi da za to postoji saglasnost osobe sa tim imenom overena kod notara.

Da je promenjen nosilac liste, pošto je Ljubiša Preletačević fiktivni lik, morali bi se prikupiti novi potpisi birača, kako je naložio Upravni sud, objašnjava Pavle Dimitrijević zašto je Preletačević postao stvarni Beograđanin sa važećom ličnom kartom.

Međutim, bilo je u vezi sa tim mnogo nedoumica u GIK-u.

"Najspornije je bilo to da li dostavljanjem naknadne dokumentacije treba da se sakupljaju novi potpisi za listu ili ne. Gradska izborna komisija je odlučila da usvoji samu listu i zatim proglasila zbirnu listu na koju je moguće i dalje u roku od 24 sata uložiti žalbu nadležnom sudu", kaže Dimitrijević koji je prisustvovao sednici kao posmatrač.

Pažnju javnosti je privukla činjenica da je promena imena obavljena za praktično devet sati. Kako je to moguće, kada se zna kako je administracija u Srbiji spora.

U upravi policije su RSE rekli da nova lična karta po hitnom postupku može biti izdata za 48 sati, pošto se donese potvrda iz matičnog ureda o promeni imena.

Kompletna procedura, međutim, kaže pravnik Pavle Dimitrijević, traje mnogo duže.

"Postupak za promenu imena podrazumeva prikupljanje čitavog niza dokumenata kao što je izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, dopis zbog čega se menja ime, fotokopija važeće lične karte, uverenje poreske uprave o izmirenju poreskih obaveza… itd. Prema dostupnim podacima, taj rok da se čitava procedura završi je između 30 i 60 dana", kaže Dimirtijević.

Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli, je na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Srbiji bio medijska zvezda i osvojio je 9,34 odsto glasova a njegova ekipa bila je druga po dobijenim glasovima na lokalnim izborima u Mladenovcu.

Pokret Samo jako: Parodija koja je postala stvarnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Birače je osvojio parodijom, pojavljivao se na belom konju u belom odelu i uglavnom pokupio glasove neopredeljenih. Luka Maksimović se uoči beogradskih izbora razišao sa "starom ekipom" iz pokreta "Beli - Samo jako".

Za beogradske izbore se, inače, prijavio veliki broj potpuno nepoznatih stranaka za koje je analitičar Cvijetin Milivojević za RSE rekao da su one većinom trojanski konji vladajućih naprednjaka sa ciljem da zbune glasačko telo. Pisac Marko Vidojković je istim povodom rekao da je glasanje za te stranke rasipanje glasova u korist vladajućih stranaka i da na beogradskim izborima, ako si protiv režima, "mesta zezanju nema".

Na izborima u Beogradu 4. marta nadmetaće se 24 izborne liste.

XS
SM
MD
LG