Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Muižnieks: Uvredljivo tretiranje haških optuženika kao heroja


Nils Muižnieks, komesar Saveta Evrope za ljudska prava

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks ocenio je danas u Beogradu da tretiranje haških optuženika kao heroja predstavlja uvredu za žrtve i da unazađuje proces regionalnog pomirenja.

"Osuđenici u Hagu se ovde tretiraju kao heroji, i daje im se mogućnost da javno istupaju. To je uvreda za žrtve i unazađuje ceo proces pomirenja. To je problem i drugih zemalja regiona", izjavio je Muižnieks na konferenciji za novinare na kraju četvorodnevne posete Srbiji.

Jedna od glavnih tema njegove posete bila je "tranziciona pravda" kao ozbiljan, dugoročan izazov koji zavisi i od regionalne saradnje.

U tom kontekstu, Muižnieks je rekao da su mnogi pohvalili nedavnu posetu predsednika Srbije Aleksanda Vučića Hrvatskoj i pokretanje pitanja osoba nestalih u ratu 1990-ih godina.

Muižnieks je, međutim, rekao da u Srbiji nema napretka ka donošenju sveobuhvatnog zakona o reparacijama, i da su druge zemlje više napredovale i da su u takve zakone uključile i novu grupu, žrtve seksualnog nasilja.

"To je pitanje koje ovde već nekoliko godina ;pokrećem bez ikakvog značajnijeg napretka", rekao je Muižnieks.

Komesar Saveta Evrope je podsetio da je u Srbiji mesto tužioca za ratne zločine bilo godinu i po upraženjeno čime je izgubljeno mnogo vremena, a strategija tog tužilaštva još nije usvojena.

Tema njegove posete bila je i inkluzivno obrazovanje, o čemu, kako je oenio, postoji mnogo veća saglasnost vlasti i civilnog društva, i veliki napredak.

Muižnieks je istakao da je broj Roma koji nemaju lična dokumenta smanjen sa 30.000 na 2.000 i da "Srbija može biti ponosna" zbog toga.

"Postoji jasna politička volja da se brže napreduje u toj oblasti", rekao je Muižnieks i dodao da mu je bilo drago da čuje da se romska deca sistematski više ne šalju u specijalne škole za decu s posebnim potrebama.

Muižnieks je pozdravio i to što se institucionalizuje i širi uvođenje obaveznog predškolskog obrazovanja i pedagoških pomoćnika.

Podrška ličnim asistentima, dodao je, varira u različitim delovima zemlje i njihovo finansiranje nije uvek održivo.

Muižnieks je skrenuo pažnju i na zakonodavne izmene iz 2012. godine koje su roditeljima proširile mogućnosti da ispisuju decu iz određenih škola i šalju ih u škole udaljenije od kuće.

To doprinosi odlasku "bele dece" iz škola te tako u njima raste procenat romske dece.

Muižnieks, kome mandat u Savetu Evrope ističe krajem marta, tokom svoje treće posete Srbiji sastao se s premijerkom, s ministrima prosvete i kulture i informisanja, državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova, pomoćnikom ministra pravde, tužiocem za ratne zločine, ombudsmanom, poverenikom za jednakost, kao i s predstavnicima civilnog društva, nevladinih organizacija i medija.

XS
SM
MD
LG