Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Muižnieks za RSE: Jaz u percepciji napada na novinare u Srbiji


Nils Muižnieks, komesar Saveta Evropa za ljudska prava

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks je nakon četvorodnevne posete Srbiji ocenio da se atmosfera u kojoj novinari rade danas čini gorom od one koje je vladala do 2015. godine, da ima mnogo kampanja blaćenja novinara, da ih političari nazivaju izdajnicima i stranim agentima.

Muižnieks je rekao za Radio Slobodnu Evropu da postoji jaz između toga kako predstavnici vlasti i medija percipiraju napade na novinare.

“Imao sam veoma zanimljivu diskusiju sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova jer su mi rekli da kada se radi o napadima na novinare, da bi sproveli odgovarajuću istragu potrebno je da se to odmah prijavi, a ne dve nedelje kasnije i da oni nisu u mogućnosti da sprovedu adekvatnu istragu. Njihov je stav, čini mi se, da oni smatraju da novinari moraju da budu bolje upoznati sa zakonom“, rekao je on.

On je izrazio zabrinutost i zbog toga što se osuđenima za ratne zločine pred Haškim tribunalom u Srbiji daje javni prostor da negiraju zločine za koje su osuđeni, a da se političari ne distanciraju od njih.

Kada je reč o položaju romske populacije, Muižnieks je upozorio na negativan efekat zakonodavnih izmena 2009. godine koje su proizvele pojavu takozvanog „belog bega“ da roditelji upisuju decu u teritorijalno udaljenije škole, pa postoje škole čiji je sastav isključivo romski.

XS
SM
MD
LG