Dostupni linkovi

Merkel pozvala na solidarnost EU u prihvatu migranata


Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas članice EU da učine svoj deo u pomaganju sa prihvatom masovnog priliva migranata, da rade zajedno na jačanju spoljnih granica i da se bore protiv problema koji primoravaju ljude da beže iz svoje domovine.

U obraćanju donjem domu nemačkog parlamenta pred sastanak sa drugim vođama EU na samitu u Briselu u petak, Merkel je naglasila da zemlje članice treba da se podsete da "solidarnost nije jednosmerna ulica" u izjavi koja je izgleda uperena na članice EU iz istočne Evrope koje su profitirale od EU finansiranja ali odbijaju da prihvate izbeglice.

"Sve zemlje članice treba da vode računa da ne izgube iz vida svoju odgovornot prema celini. To naravno uključuje očuvanje naših zajedničkih evropskih vrednosti na kojima je EU osnovana", rekla je Merkel ne imenujući bilo koju zemlju.

Nemačka je prihvatila najveći broj migranata od 2015. godine, a Mađarska, Poljska i Češka su pod sudskom istragom Evropske komisije zbog odbijanja da prime svoj deo migranata.

Merkel je rekla da vođe EU treba da se dogovore o fer sistemu kvota za prihvat tražilaca azila i da je cilj da se naprave ; "značajni koraci" do juna. Ona je rekla da će pregovorima pristupiti sa "upornošću i strpljenjem".

Ona je rekla da Nemačka takođe planira više da se angažuje u opštim evropskim pitanjima, i ukazala da se u koalicionom sporazumu njenog konzervativnog bloka sa socijaldemokratama ističe značaj Evrope.

"Nemačka može dugoročno da prosperira samo ako i Evropa bude prosperirala", kazala je ona.

Rekla je da će se Nemačka na samitu u Briselu založiti za to da se EU učini konkurentnijom u Kini, da učestvuje u rešavanju sukoba u zemljama kao što su Sirija, Libija i Ukrajina, kao i da će predložiti kako ići napred kada Britanija napusti evropski blok.

"Prvo, uverena sam da svet neće čekati na nas, ni na nas u Nemačkoj i na nas u Evropi. I drugo, potrebno nam je više evropskih odgovora na najhitnije probleme našeg vremena", rekla je ona.

Politike satanizacije dovele su do brojnih kršenja ljudskih prava 2017. godine navodi nevladina organizacija Amnesti internešenal (Amnesty International) u svom godišnjem izveštaju objavljenom u četvrtak, u kome se posebno proziva politika Evrope i američkog predsednika Donalda Trampa u vezi imigracije i prihvata izbeglica.

XS
SM
MD
LG