Dostupni linkovi

Amnesti: Osuda politike satanizacije migranata


Izbeglice pokušavaju da se spasu u Mediteranu
Izbeglice pokušavaju da se spasu u Mediteranu

Politike satanizacije dovele su do brojnih kršenja ljudskih prava 2017. godine navodi nevladina organizacija Amnesti internešenal (Amnesty International) u svom godišnjem izveštaju objavljenom danas, u kome se posebno proziva politika Evrope i američkog predsednika Donalda Trampa u vezi imigracije i prihvata izbeglica.

"Tokom cele 2017. godine milioni ljudi širom sveta osetili su gorke plodove politika satanizacije", navela je ova organizacija u izveštaju.

Organizacija Amnesti je zamerila "vođama najbogatijih zemalja" njihov pristup migrantskoj krizi navodeći da to ide "od izbegavanja do najobičnije bezosećajnosti".

Plašite li se izbjeglica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

U Evropi su, prema oceni Amnestija, vođe odlučile da im je "praktično sve dozvoljeno da spreče izbeglice da stignu do obala kontinenta".

Poziva se na nedavne izbore u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji gde su neki kandidati nastojali da pretoče socijalna i ekonomske teškoće u ogorčenost prema migrantima.

Salil Šeti, generalni sekretar Amnestija je u predstavljanju izveštaja kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa koji je od svog izbora imao više pokušaja da nametne ukaz protiv imigracije, što su sudovi više puta suspendovali. Izveštaj je prvi put predstavljen u SAD.

Navodi se da je predsednik Tramp preduzeo akcije kojima se krše ljudska prava u zemlji i inostranstvu, kao i njegovu zabranu putovanja uvedenu neposredno pošto je preuzeo dužnost kao potez mržnje.

"To je predsednik koji je u prvim mesecima svog mandata zaista rekao da odobrava primenu torture, i možete da zamislite šta to znači za vlade u svetu koje u velikoj meri primenjuju torturu", rekao je Šeti pred novinarima u Vašingtonu.

Organizacija je u svom izveštaju osudila kampanju etničkog čišćenja koja se sprovodi protiv Rohindža u Mijanmaru, i koja je dovela do egzodusa 655.000 ljudi.

"Ta epizoda ostaće zapisana u istoriji kao još jedan primer nemoći međunarodne zajednice da reše situacije koje dovode do najvećih masovnih zločina", ocenila je ova nevladina organizacija.

Tisuće Rohindža muslimana pristižu u Bangladeš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Amnesti se takođe osvrnuo na zastrašujući broj civilnih žrtava u oružanim sukobima, navodeći humanitarnu katastrofu koja se odvija u Jemenu, ubijanja u Siriji i Iraku, nasilno raseljavanje stanovništva u Južnom Sudanu.

"U nekim slučajevima strane u sukobu koje razaraju planetu se ni ne trude da održe ni privid poštovanja svojih obaveza", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se zamera vladama da su iskoristile zabrinutost vezanu za terorizam da dovedu u pitanje ravnotežu izmedju vlasti države i pojedinačnih sloboda. Navodi se kao primer Francusku koja je ukinula vanredno stanje posle dve godine i to tek kada je u novi zakon uvela brojne odredbe iz tog vanrednog stanja.

Pozdravlja se pokret #MeToo i marševi organizovani povodom Međunarodnog dana žena da se skrene pažnja "strašnom obimu seksualnih napada i uznemiravanja".

Izbjeglička borba za život u Njemačkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Kada je reč o internetu, Amnesti navodi da ima malo raspoloživih sredstava da se regulišu tekstovi preko interneta, gde postoji "takoreći neogranićena mogućnost za podsticanje na mržnju i nasilje" i ukazuje na odgovornost onlajn kompanija.

"Lavina uvreda objavljena onlajn, posebno kada je reč o ženama, podsticanje na mržnju protiv manjina, nailazi na mlak i nekoherentan odgovor kompanija koje upravljaju društvenim mrežama", kao i država, navodi ova nevladina organizacija za odbranu ljudskih prava.

U zaključku podseća se da će ove godine biti obeležena 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a da Amnesti još ne može da smatra da je bilo koje od osnovnih ljudskih prava u potpunosi ispunjeno.

"Treba da se uzdignemo protiv ovih strategija satanizacije i da naprotiv izgradimo strategije solidarnosti", navodi Amnesti internešenal.

XS
SM
MD
LG