Dostupni linkovi

Izrael: Policija preporučila podizanje optužnice protiv Netanjahua


Netanjahu je optužen da je primao poklone bogatih donatora i dobročinitelja u zamenu za promovisanje njihovih interesa
Netanjahu je optužen da je primao poklone bogatih donatora i dobročinitelja u zamenu za promovisanje njihovih interesa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je na nacionalnoj televiziji da „bilo kakva preporuka policije da se protiv njega podigne optužnica zbog korupcije“ - neće ni do čega dovesti. „Nastaviću da vodim Izrael odgovorno i časno“, rekao je Netanjahu, prenosi Glas Amerike.

Izraelski mediji prethodno su javili da policija smatra da ima osnova za podizanje optužnice protiv Netanjahua zbog korupcije. Posle završetka dvomesečne istrage u dva slučaja navodne korupcije, državni tužilac sada mora da odluči da li će formalno podići optužnicu protiv premijera. Ministar pravosuđa Ajelet Šaked izjavio je da podizanje optužnice ne bi iziskivalo da premijer podnese ostavku ali da bi svakako podstaklo pozive i pritiske na Netanjahua da to učini.

Netanjahu je optužen da je primao poklone bogatih donatora i dobročinitelja u zamenu za promovisanje njihovih interesa. Jedan od njih je holivuski producent Arnon Milčan, rođen u Izraelu, koji je Netanjahuu navodno dao desetine hiljada dolara u poklonima kao što su bile skupe cigare i šampanjac. Netanjahu je takođe navodno primao poklone od australijskog milijardera Džejmsa Pakera i drugih bogatih pristalica.

Policija je uz to istraživala navodni ilegalni dogovor premijera i novinskog izdavača Arnona Mozesa da Netanjahu dobije povoljan tretman u izveštajima njegovog dnevnika u zamenu za podršku zakona koji bi naudio rivalskim novinama.

Policija je prošlog meseca ispitala Netanjahua u vezi sa tim optužbama. Premijer poriče krivicu za bilo kakvo kršenje zakona.

XS
SM
MD
LG