Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov u Beogradu: Lažan izbor Zapad ili Rusija


Pres-konferencija Sergeja Lavrova i Aleksandra Vučića, Beograd

Srbija je na putu prema Evropskoj uniji (EU), ali će nastaviti da gradi najbolje moguće odnose sa Rusijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pres-konferenciji, održanoj posle sastanka sa ruskim ministrom spoljih poslova Sergejom Lavrovom koji je u sredu doputovao u zvaničnu, dvodnevnu posetu Beogradu.

"Biće pritisaka, ali će Srbija biti na istoj liniji. Srbija je nezavisna, odluke donosi samostalno", naglasio je Vučić.

Srpski predsednik je kazao da je sa Lavrovom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji koja će biti nastavljena.

"Srbija će modernizovati svoju armiju", naglasio je Vučić i ponovio da Srbija jeste i da će ostati vojno neutralna.

Ministar Lavrov je u obraćanju medijima kazao da se u Beogradu "oseća kao kod kuće". Istakao je da je na sastanku sa Vučićem razmatrao i korake kojim bi se realizovali dosadašnji dogovori dve zemlje.

"Dobra je saradnja u oblasti energetike i infrastrukture. Veze Srbije i Rusije su duboke i duhovne. Srbi i Rusi ništa ne nameću jedni drugima. Svaka zemlja ima apsolutnu slobodu izbora u svojoj spoljnoj politici", rekao je Lavrov.

Vučić i Lavrov pozdravljaju napore veza Beograda i sa zemljama Evropske unije, kao i sa evroazijskim zemljama.

"Velika pažnja posvećena je dešavanjima na Balkanu. Zemlje regiona ne smeju da budu pred lažnim izborom – Rusija ili EU", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je naveo da se dijalog Beograda i Prištine ne sprovedi na terenu. Podsetio je na pitanje Zajednice srpskih opština. Nada se da će "Brisel shvatiti opasnost od popuštanja Prištini za izjave o stvaranju vojske".

"Neophodno je brzo i nepristrasno rešiti ubistvo Olivera Ivanovića", precizirao je Lavrov koji smatra da Srbija treba potpuno da se uključi u istragu.

Na pitanje ruskog novinara – da li će biti promena u rusko-srpskim odnosima zbog nove Strategije EU koja podrazumeva harmonizaciju spoljne politike – Vučić je naglasio da Srbija ostaje na evropskom putu.

"Srbija je na evropskom putu. Po prvi put tražena je potpuna harmonizacija pre pristupanja. Zahvalan sam Lavrovu na razumevanju. Srbija neće menjati svoju politiku prema Ruskoj Federaciji. Rekao sam više puta da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a Rusija nikada nije uradila ništa protiv interesa Srbije. Srbija mora da poštuje svoju politiku i njene postulate i nada se razumevanju EU", rekao je Vučić.

Sergej Lavrov je dodao da sa zadovoljstvom prima na znanje ono što je Vučić rekao.

"Znamo da je EU dala neke spoljnopolitičke uslove – sankcije Rusiji i priznanje Kosova. EU je ranije donela odluku da će sankcije Rusiji biti ukinute kada se u potpunosti ispuni ugovor iz Minska. Kijevski režim ne želi da ih ispunjava. Porošenko (ukrajinski predsednik Petro Porošenko, prim. aut.) je potpisao mogućnost nasilnog rešavanja konflikta. Sve više zemalja smatra da je to kontraproduktivno", reči su Lavrova.

Ruski ministar smatra da taj zahtev neće biti trajan.

"Kada je reč o Kosovu, Rusija pozdravlja napore EU da se uspostavi dijalog. Računali smo da će EU dobro ispunjavati svoju funkciju, ali do sada Zajednica srpskih opština nije formirana. Nije formiran Sud za zločine na Kosovu. Zabrinjava nas pasivnost EU oko tiranske platforme koja je poziv na stvaranje 'Velike Albanije' ", kazao je Lavrov u Beogradu.

Lavrov je ubeđen da svaka država mora da bira svoje partnere na osnovu svojih nacionalnih interesa.

"Kažnjavati Srbiju ili drugu zemlju zbog toga nije evropski", naglasio je Sergej Lavrov.

Aleksandar Vučić je ranije u sredu primio Sergeja Lavrova i kazao da je prvom čoveku Ruske Federacije Vladimiru Putinu poslao pismo putem ministra u kojem ga poziva da dođe u Beograd.

Inače, Lavrova je u sredu tokom poslepodneva na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Za četvrtak su predviđeni odvojeni sastanci sa Dačićem, kome će Lavrov, kako je najavljeno, uručiti i Orden prijateljstva, a sastaće se i sa predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić.

XS
SM
MD
LG