Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Srbiji: Znamo da je dvojici naših državljana određen pritvor


Zastava Sjedinjenih Država
Zastava Sjedinjenih Država

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država navela je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je upoznata sa izveštajima da je dvojici američkih državljana u Srbiji određen pritvor.

U odgovoru Ambasade se navodi da je bezbednost i sigurnost državljana SAD-a u inostranstvu jedan od njihovih najviših prioriteta i da kada državljanin SAD-a bude uhapšen u inostranstvu, traže da se vide sa njim što je pre moguće.

"Zbog poštovanja privatnosti, nemamo više komentara", navedeno je u odgovoru Ambasade SAD-a koje je dostavljeno redakciji RSE.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je u ponedeljak za RSE da je četvoro državljana Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine uhapšeno 18. februara u Beogradu zbog neovlašćenog snimanja zgrade starog Generalštaba u Beogradu.

Njih su, kako je navelo Ministarstvo odbrane, priveli pripadnici Vojne policije jer su zgradu starog Generalštaba, koja je delimično uništena u NATO bombardovanju 1999. godine, snimali dronom a nisu imali ovlašćenje nadležnih službi za snimanje iz vazduha.

Potom je televizija N1 javila pozivajući se na ukrajinsku Ambasadu da su dve ukrajinske državljanke, puštene iz pritvora i da protiv njih nije podignuta krivična prijava.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je novinarima da je uhapšeno ukupno osam stranih državljana, neki u pokušaju da snimaju vojne objekte, a neki u pokušaju da neovlašćeno uđu u njih.

Međutim, nema informacija o drugim stranim državljanima koji su uhapšeni.

XS
SM
MD
LG