Dostupni linkovi

Potvrđeno za RSE: Privedeni državljani SAD i Ukrajine


Stara zgrada Generalštaba, Beograd
Stara zgrada Generalštaba, Beograd

Četvoro državljana Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine uhapšeno je 18. februara u Beogradu zbog neovlašćenog snimanja zgrade starog Generalštaba u Beogradu, potvrđeno je RSE u Ministarstvu odbrane Srbije (MOD).

Njih su, kako navodi Ministarstvo odbrane, priveli pripadnici Vojne policije jer su zgradu starog Generalštaba, koja je delimično uništena u NATO bombardovanju 1999. godine, snimali dronom.

Uhapšeni su predati Ministarstvu unutrašnjih poslova i nadležnom tužilaštvu u Beogradu radi daljeg postupanja. Strani državljani, dva Amerikanca i dve Ukrajinke privedeni su, kako navodi MOD, jer nisu imali ovlašćenje nadležnih službi za snimanje iz vazduha.

Beogradski mediji naveli su da su u zgradi starog Generalštaba, na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, smeštene Vojnoobaveštajna agencija i Vojnobezbednosna agencija Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 18. februara da je u Srbiji uhapšena grupa stranih državljana. On je, na press konferenciji posle sastanka sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, rekao “da se ne radi o bilo čemu posebno opasnom" i dodao da će više detalja imati nakom sastanka sa predstavnicima srpskih bezbednosnih službi.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, 6. februara saopštio je da je u Beogradu početkom ovog meseca uhapšen K. D, bivši pripadnik elitnog odreda američke mornarice "Foke", i naveo da je u stanu u kom je boravio policija pronašla pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

"To govori očigledno da se nešto dešavalo, ali više informacija ne mogu da iznosim", izjavio je Stefanović i dodao da se nada da će policijska istraga uskoro rasvetliti taj slučaj.

Nadležni organi Srbije do sada nisu saopštili da li su ova dva slučaja, u kojima su uhapšeni strani državljani, eventualno povezana.

XS
SM
MD
LG