Dostupni linkovi

OSCE: 'Dvije škole pod jednim krovom' betoniraju segregaciju


Vrijeme ističe: Thomas Gremingerna konferenciji u Sarajevu
Vrijeme ističe: Thomas Gremingerna konferenciji u Sarajevu

Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger izjavio je danas u Sarajevu, nakon dvodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini, kako pitanja u BiH, poput obrazovanja, izmjena Izbornog zakona, provođenja ljudskih prava i borba protiv korupcije, i dalje trebaju biti u fokusu političkih lidera u zemlji.

Greminger je istakao kako je u proteklom periodu ostvaren određeni napredak, ali da i je zabrinut zbog negativne retorike političkih lidera koja, kako je kazao, podriva do sada ostvareni napredak u zemlji.

„Zbog toga bih podstakao političke lidere ove države da se više potrude kako bi ostvarili kompromis u korist građana ove zemlje i njihovih naroda“, poručio je Greminger.

Generalni sekretar OSCE-a je rekao i kako žali zbog izostanka napretka u donošenju Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u skladu sa odlukom Ustava BiH.

„Same stranke se moraju snažnije angažovati i veoma je važno prednost dati dugoročnim koristima koje će usvajanjem ovog zakona biti ostvarene za građane Bosne i Hercegovine, umjesto usmjeravanja pažnje na kratkoročnu političku dobit. Nužno je pronaći kompromis prije maja ove godine. Vrijeme, sasvim jasno, ističe“, kazao je Greminger.

Referendum za ujedinjenje škole
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00

Greminger je ponovio da je obrazovni proces i dalje u fokusu Misije OSCE-a u BiH, o čemu je razgovarao tokom susreta sa predstavnicima vlasti u Srednjebosanskom kantonu.

„Neki lideri često koriste djecu kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, dok problemi poput segregacije i diskriminacije djece u školama i dalje čekaju na rješavanje. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ne može postati prosperitetna zemlja ako ne osigura inkluzivno kvalitetno obrazovanje bez ikakvih oblika diskriminacije“, rekao je generalni sekretar OSCE-a.

RSE debata: Fenomen dvije škole pod istim krovom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 1:31:42 0:00

Na naš upit šta OSCE može uraditi kada je riječ o problemu obrazovnog sistema u BiH, u okivru kojeg postoje i "dvije škole pod jednim krovom", Greminger je odgvovorio:

„Mi smo posjetili takvu školu u Vitezu i veoma smo zabrinuti, jer je to bila urgentna mjera koja je uvedena prije 15 godina koja je tada bilo pragmatična, ali 15 godina kasnije održavati takav koncept u praksi, betonira segregaciju i predstavlja rizik za nastavak segregacije. Mi ne možemo promijeniti sistem, ali možemo pružiti podršku vlastima ove zemlje u pronalaženju načina da uspostave integrisani sistem obrazovanja koji će doprinijeti prevazilaženju međunacionalne segregacije, doprinijeti ujedinjenju“, poručio je Greminger.

XS
SM
MD
LG