Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: Hrvatska i Srbija da budu arhitekte mira


Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitatrović izjavila je da Hrvatska i Srbija imaju iza sebe tešku istoriju, ali i odgovornost za izgradnju nove arhitekture mira i saradnje na jugoistoku Evrope.

"Predsednik Vučić i ja svesni smo naših razlika u pogledima i stavovima. Njih ne krijemo, to smo jasno i rekli... No, isto tako, kao šefovi država, direktno birani od građana, svesni smo i svoje odgovornosti, posebno prema mlađim naraštajima, u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima", rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za riječki Novi list.

Ona je izrazila uverenje da "Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusedske odnose, i to držeći se puta koji su obe države zajednički utrle Atinskom deklaracijom i Sporazumom o normalizaciji odnosa".

Na pitanje da pojasni izjave povodom protesta zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj Grabar Kitarović je rekla da su takvi protesti uobičajeni u demokratskom svetu i da ima puno razumevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i za braniteljska udruženja koja su iskoristila svoje demokratsko pravo i izrazila svoj stav o dolasku predsednika Vučića.

Dodala je međutim da je reč o "pojedincima s rubova političkog spektra koji ne prihvataju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uverenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj".

"To nisu niti udovice hrvatskih branitelja, niti hrvatski branitelji", rekla je.

Detalj iz Zagreba sa protesta protiv posete Aleksandra Vučića
Detalj iz Zagreba sa protesta protiv posete Aleksandra Vučića

Na pitanjima o sporovima Beograda i Zagreba vezano za poglede na prošlost ona je rekla da Hrvatska "prošlost neće i ne sme zaboraviti".

"Ali vreme je da je ostavimo istoričarima. Kao političari i državnici želimo ići napred i gledati u budućnost. Ključno je početi graditi razumevanje i poverenje, korak po korak, kakogod malim se on činio", dodala je.

"Ako postignemo oko takvog novog pristupa istinsko razumevanje, na svim odgovarajućim nivoima, onda sam uverena da nema problema koji ne možemo rešiti. Sigurno ne preko noći. Ali je potrebno krenuti, makar malim koracima. Ta nas je logika vodila i kada smo potpisali Subotičku deklaraciju u junu 2016. A nastavili smo je i našim razgovorima i dogovorenim pomacima tokom ovonedeljne posete predsednika Vučića. Po svim pitanjima koja smo prepoznali kao ključna i s jedne i s druge strane ostvaren je pomak. Očekujem da ćemo nastaviti tim putem", dodala je.

Govoreći o rešavanju otvorenih pitanja kao što su nestali, granica i saradnja u procesuiranju ratnih zločina predsednica Hrvatske je podsetila na dogovore postignute tokom posete Vučića i ocenila da "nakon više godina potpunog zastoja .. to ipak predstavlja bitne pomake".

Hrvatska želi da podrži Srbiju u ostvarivanju njene perspektive ulaska u EU do 2025. godine, kako prenošenjem svog iskustva iz procesa pristupanja, tako i spremnošću za rešavanje otvorenih pitanja koja Srbija pre toga mora zatvoriti, dodala je Grabar Kitarović u intervjuu za Novi list.

XS
SM
MD
LG