Dostupni linkovi

Kosovo slavi 10 godina nezavisnosti


Ulica Majke Tereze potpuno je u znaku desetogodišnjice nezavisnosti
Ulica Majke Tereze potpuno je u znaku desetogodišnjice nezavisnosti

Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

Danas su svečana sednica Vlade, ulični nastupi dečijih i folklornih ansambala u Prištini, izložba u Nacionalnoj biblioteci Kosova, a uveče, na Trgu Skenderbega, koncert svetski poznate pevačice poreklom s Kosova, Rite Ore.

Sutra, u nedelju, održaće se konferencija "Decenija nezavisnosti", a potom, u podne, svečana sednica Skupštine Kosova, posle koje će biti parada Bezbednosnih snaga i Policije, i zatim prijem za domaće zvaničnike, strane goste i diplomatski kor, koji će prirediti predsednik Kosova Hašim Tači.

Decenija radosti, patnje i ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

Među prvima, desetu godišnjicu nezavisnosti je predsedniku Hašimu Tačiju čestitao predsednik SAD Donald Tramp, dok su mu šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i predsednik Slovenije Borut Pahor poručili da će njihove vlade učiniti sve da nezavisnost Kosova prizna i preostalih pet zemalja EU koje to nisu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Po spisku na portalu Kosova, 117 država ga je priznalo do danas, ali brojke su sporne jer su sa spiska skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju.

Najnovije priznanje je stiglo u četvrtak, s Barbadosa.

Iako Kosovo obeležava 10 godina nezavisnosti, Srbija ga smatra svojim neotudjivim delom. Od marta 2011. u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Briselu se vodi dijalog koji bi trebalo da se završi pravno obavezujućim dokumentom dveju strana o tome. Aprila 2013. je potpisan Briselski sporazum dveju strana, ali Priština nije ispunila njegov glavni deo - formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze preuzete u dijalogu.

Deca na putu ka centralnoj priredbi
Deca na putu ka centralnoj priredbi

Odnosi s Kosovom su i predmet Poglavlja 35 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji kojoj Kosovo takođe teži.

Kosovo je u proteklih deset godina primljeno u niz medjunarodnih organizacija, a pod svojom zastavom upravo učestvuje na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG