Dostupni linkovi

EU se nada da će do juna biti riješen spor o imenu Makedonije


Johannes Hahn evropski komesar za proširenje
Johannes Hahn evropski komesar za proširenje

Visoki zvaničnik Evropske unije Johannes Hahn je "veoma siguran" da će 27-godišnji spor oko imena Makedonije, koji ovoj zemlji otežava ulazak u NATO i EU, biti razriješen do kraja juna.

Komesar EU za proširenje Hahn je to izjavio po dolsku u Sofiju u petak na sastanak ministara vanjskih poslova EU i njihovih kolega iz zemlja kandidata za pridruživanje 28-članom bloku.

Upitan da li spor između Makedonije i Grčke može biti zariješen tokom šestomjesečnog predsjedavnja Bugarske EU, što se okončava u junu, Hahn je rekao da je "veoma siguran u to".

Nakon intenziviranja pregovora, medijator Ujedinjenih nacija, Matthew Nimez, koji u sporu posreduje od samog početka iskazao je takođe optimizam da je rješenje spora veoma blizu.

Lideri Makedonije i Grčke takođe su rekli da je postignut napredak za razješenje spora, i da ima nazanaka da bi sporazum, ako bude bio postignut, mogao uključiti to da Makedonija svom imenu doda "Gornja", "Nova" ili "Sjeverna".

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov rekao je novinarima u Sofiji da je njegova zemlja sazrela i da joj više ne trebaju " korijeni stari 2.000 godina da bi se osjećali samouvjereno".

Makedonija je postala kandidat za članstvo u EU u decembru 2005. ali je Grčka, članica EU, od starta blokirala pregovore za koje je neophodan jednoglasni pristanak svih članica bloka.

XS
SM
MD
LG