Dostupni linkovi

CG i Kosovo nemaju problema već samo otvorena pitanja


Duško Marković i Ramuš Haradinaj u Prištini 14. februara 2018.
Duško Marković i Ramuš Haradinaj u Prištini 14. februara 2018.

Crna Gora sa Kosovom nema problema već samo otvorena pitanja, izjavio je Duško Marković, premijer Crne Gore tokom posete Prištini. Najavio je intezivniji dijalog po pitanju problema demarkacije, kako bi se što pre došlo do rešenja.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova, Ramušom Haradinajem, Marković je kazao da Crna Gora želi da podrži Kosovo na putu evrointegracija, da razvije bolju ekonomsku saradnju kao i u oblasti infrastrukture, o čemu je danas bilo reči na sastanku dva premijera.

Takođe se razgovaralo i o unapređenju crnogorske zajednice na Kosovu.

Marković je rekao da je na sastanku bilo reči o Sporazumu o demarkaciji Crne Gore sa Kosovom, podsećajući da je taj proces, ratifikacijom sporazuma, okončan u crnogorskom parlamentu.

„Crna Gora želi da, kao dobar sused, kao prijatelj, pomogne da se to pitanje razriješi, da dođemo do sporazuma o državnoj granici. Mi ne želimo da u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem. O tome smo razgovarali, u najboljoj namjeri, kao pravi prijatelji i u nastavku našeg dijaloga kojeg već imamo, tražićemo najbolja rešenja kako bi imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo dobilo novu veliku priliku kada su u pitanju evropske integracije“, naveo je Marković.

I premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je na to dodao da postoji dobra politička volja da se pronađe izlaz iz situacije.

Premijer Crne Gore je takođe kazao da Crna Gora doprinosi miru u regionu, a primer toga je i slanje dvojice crnogorskih oficira pri NATO misiji na Kosovu u regionalnoj komandi u Prištini i Skoplju.

Haradinaj je pozdravio tu odluku Crne Gore navodeći da su oni na Kosovu dobrodošli. Takođe je obećao crnogorskom premijeru da će zajednički da rade na bilateralnim odnosima i eurointegracijama.

XS
SM
MD
LG