Dostupni linkovi

Sastanak Dimitrova i Kocijasa večeras u Beču, sutra sa Nimicom


Međunarodni posrednik Metju Nimic i šef diplomatije Makedonije Nikola Dimitrov

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov sastaće se večeras sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasem u Beču, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije.

U kratkom saopštenju se navodi da će se Dimitrov i Kocijas sutra zajednički sastati i sa posrednikom UN za rešavanje spora oko imena Makedonije Metjuom Nimicom.

Skoplje i Atina su najavili da će od ove sedmice pojačati kontakte kako bi konačno rešili dvoipodecenijski spor koji opterećuje odnose dve susedne zemlje.

Najave o intenziviranju procesa za rešavanje spora oko imena usledile su nakon izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva da Skoplje može da prihvati geografsku odrednicu u imenu države, kao i potvrde vlade u Atini da ostaje aktivno angažovana u procesu.

Grčki premijer Aleksis Cipras je danas u razgovorima sa poslanicima svoje stranke, kako prenose makedonski mediji, rekao da je grčka vlada preuzela odgovornost da se zatvori problem sa imenom "sa dostojanstvom i patriotskom odgovornošću".

Prema Ciprasu, okvir koji garantuje zatvaranje problema je složeno ime Makedonije za opštu upotrebu, za šta je potrebna promena makedonskog ustava i otklanjanje bilo kakvih sumnji za iredentističke stavove severnog suseda.

Makedonski premijer Zaev je prošle sedmice rekao da je Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu, ali i naveo da ne vidi potrebu za promenom Ustava.

Zaev je tada rekao da će Vlada Makedonije uraditi sve za rešenje spora s Grčkom oko naziva Makedonije, ali ne po svaku cenu, ističući da rešenje mora da garantuje identitet i dostojanstvo obe strane.

Makedonija je kao potvrdu da je posvećena pregovorima za rešenje spora i da nema iredentističke namere promenila ime aerodroma u Skoplju i autoputa od severne do južne granice.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

XS
SM
MD
LG