Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sakašvili protjeran u Poljsku optužuje Putina i Porošenka


Mihael Sakašvili napušta hotel u Kijevu

Bivši gruzijski predsjednik, a sada ukrajinski opozicionar Mihail Sakašvili, optužen da je podsticao na državni udar u Ukrajini prošlog ljeta, uhapšen je u Kijevu i protjeran u Poljsku, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Ta osoba se ilegalno nalazila na teritoriji Ukrajine i zato (...) je poslata u zemlju iz koje je došla, kršeći ukrajinski zakon", navodi se u saopštenju granične policije.

Sakašvilijeva portparolka Tatjana Bagranovskaja rekla je ranije danas da su Sakašvilija u restoranu uhapsile osobe u kamuflažnim uniforma koje su ga "utjerale u bijeli kombi i odvezle u nepoznatom pravcu".

Sakašvili je optužio Rusiju, Gruziju Ukrajinu da "žele da ga se otarase" te je apelovao na svoje pristalice da ostanu mirne.

"Kriminalni slučaj protv mene je kompletna laž. Putin, Porošenko i Ivanišvili žele da me se otarase" rekao je Sakašvili u video poruci na Facebooku, imenujući predsjednika Rusije Vladdmira Putina, predsjednika Ukrajine Petra Porošneka i bivšeg gruzijskog premijera Bidzinu Ivanišvilija

Sud u Gruziji je početkom godine u odsustvu osudio Sakašvilija na tri godine zatvora zbog zloupotrebe vlasti u pomilovanju četiri policajca osuđenih za ubistvo bankara.

Privođenje Sakašvilija uz nerede
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a 2015. je postavljen za guvernera ukrajinskog regiona Odesa. Na to mjesto je podnio ostavku 2016. žaleći se da centralne vlasti ometaju borbu protiv korupcije.

Bivši predsjednik Gruzije je državljanstvo Ukrajine izgubio jula prošle godine, kada mu ga je za vrijeme njegovog boravka u inostranstvu oduzeo aktuelni predsjednik Ukrajine, Petro Porošeno kojeg Sakašvili optužuje za kriminal i korupciju.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspio da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.

Gruzija je zahtjevala od Ukrajine ekstradiciju Sakašvilija.

Sakašvili je u Ukrajini formirao stranku Nove snage. Međutim, navode izvještači RSE iz Kijeva, za razliku od prethodnog puta kada su njegove pristalice izašle na ulice i pomogle Sakašviliju da pobjegne iz ruku policije ovoga puta još nema naznaka da bi moglo doći do protesta zbog njegove deportacije.

Poljska granična policija je potvrdila u saopštenju da je Sakašvili došao u Varšavu i da je " osnov za primanje bio zahjev za readmisiju koju je podnijela Nacionalna služba Ukrajine za migraciju i komandant ukrajinske pogranične straže".

"Imajući u vidu činjenicu da je Mihail Sakašvili suprug državljanke jedne od zemlja Evropske unije, na ukrajinski zahtjev smo pozitivno odgovorili" dodaje se u saopštenju poljske službe.

Sakašvilijava supruga, Sandra Elizabeth Roelofs je rođena Holanđanka.

U video poruci iz Varšave on je poručio pristalicama da ostanu smireni.

"Potrebno je da reagujemo mirno na protjerivanje" rekao je Sakašvili poručujući da "Porošenko nije ni predsjednik ni čovjek, već zmijski otrov koji želi da uništi Ukrajinu".

Saradnik Sakašvilija u Ukrajini David Sakvarelidze za RSE je rekao da će nastaviti sa opozicionim otporom Porošenku.

"Bila je greška Porošenka i njegovih ljudi što su kidnapovali Sakašvilija. Porošenko mora shvatiti da čak i kad je Mihail van zemlje, njegov plan da se 18. februara održi veliki protest biće implementiran bez obzira na sve", poručio je Sakverelidze.

Ovakva razvoj događaja uslijedio je sedmicu nakon što je sud odbacio apel bivšeg gruzijskog predsjednika da ga zaštite od mogućeg izručenja.

Ukrajinske vlasti su pak pokušale da uhapse Sakašvilija u decembru pod optužbom da je pomagao kriminalnoj grupi koju vodi bivši poruski ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, i da je dio zavjere Rusije protiv vlasti u Kijevu.

Sakšavili je demantovao sve optužbe nazvavši ih apsurdnim i politički motivisanim.

XS
SM
MD
LG