Dostupni linkovi

Ostaju krivične prijave protiv vlasti u Požegi


Protesti zbog nelegalnih objekata u Požegi, februar 2018.
Protesti zbog nelegalnih objekata u Požegi, februar 2018.

Predstavnici opozicije i građanski aktivisti u opštini Požega, na zapadu Srbije, saopštili su da neće odustati od krivičnog gonjenja odgovornih, ni nakon što je gradonačelnik Milan Božić saopštio da Opština odustaje od kupovine nelegalno izgrađeno objekta u tom gradu.

„Nećemo odustati od prijava, od krivičnog gonjenja, ostajemo pri svim zahtevima koje smo uputili, a trudićemo se da se što pre sazove skupštinska sednica gde će sporna odluka biti poništena“, izjavila je Gordana Stević iz opozicione odborničke grupe „Zajedno za Požegu“.

Navodi da su se u njenoj odborničkoj grupi obradovali zbog odustajanja opštine da kupi sproni objekat po ceni od 12 miliona dinara (oko stotinu hiljada evra), ali tvrdi i da u Požegi i dalje postoji puno bezakonja.

Podsetimo, poslednjih sedam dana u Požegi su održavani građanski protesti, a najmasovniji zbili su se u nedelju popodne.

Građani su protestovali protiv odluke gradske Skupštine opštine da kupi nelegalizovani objekat površine od 400 kvadrata, za koji opozicija tvrdi da je u vlasništvu supruga predsednice Skupštine optšine Zorice Mitrović (kadar Srpske napredne stranke, partije predsednika države Aleksandra Vučića).

Međutim, Milan Božić, predsednik opštine Požega, za RSE navodi da je suština donete skupštinske odluke o kupovini nelegalnog objekta bila „ubrzavanje“ legalizacije i dobijanje upotrebne dozvole za sportsku halu koja je pored spornog objekta:

„Sportska hala je stara dvadest godina, nema upotrebnu dozvolu, a gradili su je ti isti koji pokušavaju tu halu da uruše i da onemoguće rekonstrukciju. Svi kažu, ta parcela sa objektom je nelegalna. Ne, nije nelegalna. Ona je u procesu legalizacije koji je zakonom predviđen.“

Božić još navodi da se od kupovine odustalo jer su ugroženi životi suvlasnika objekta.

„Kažu ugrožen je život njihovih porodica i to je njihova normalna reakcija. I ja kao predsednik opštine neću da dozvolim daživoti mojih saradnika, vlasnika parcele, budu ugrođeni. Presreću ih po gradu atomobilima, prete, nadziru stan, prete deci. To su te mračne sile demokratske, kako sebe zovu, a koje su dvadeset godina upropašćavale Požegu“, rekao nam je Božić.

Gordana Stević ovakve ocene opisala je kao primitivne, a jedan od građanskih aktivista Đorđe Stevanović kaže da su organizatori protesta očekivali takav vokabular gradonačelnika:

„Vokabular je kao i dosadšnji. Građani su na svim protestima bili mirni, dostojanstveni, ukazali su na probleme i iskoristili svoje pravo. O tome šta ćemo dalje raditi, ali baklja slobode i prava građana da iskažu svoj stav, je upaljena.“

Stevanović dodaje da krivične prijave neće povući: „Ne odustajemo, zahtevi su tako postavljeni da svi urade svoj deo posla, državne institucije i organi i da o tome obaveste javnost i nas.“

XS
SM
MD
LG