Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Picula: Nije korektno vezati CG sa Srbijom


Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta

Crna Gora ima razloga da bude nezadovoljna vremenskim okvirom ulaska u Evropsku uniju (EU), jer je najduže u procesu pregovora i najviše je napravila u regionu, ocijenio je poslanik Evropskog parlamnta Tonino Picula.

On je podsjetio da je evropski komesar za proširenje, Johanes Han rekao da EU zagovara princip regate, ali vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno.

“Beograd ima očito na svojoj strani uticajne članice, a mora mu se dati EU perspektiva kako ne bi podlegao drugim uticajima. Sa tim se treba znati nositi”, rekao je Picula Pobjedi.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da dobro pregovara i možda može uspjehom pregovora omogućiti reviziju ovog plana.

Strategija EU: Datumi za Srbiju i Crnu Goru, ostali na čekanju

Picula je, komentarišući usvojenu Strategiju proširenja, kazao da je dokument pravljen dva po dva, Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo.

“Tačno je da Crna Gora i Srbija pregovaraju, a neke zemlje nemaju ni status kandidata, ove dvije u sredini nemaju ni datum početka pregovora. I tačno je da je to dokument koji je razočarao sve pomalo”, naveo je Picula.

Zagovornici koji ne žele proširenje tvrde, kako je rekao, da se previše obećalo pogotovo rok do 2025. godine, jer smatraju da je svaka zemlja Zapadnog Balkana daleko od ulaska.

“Tu stoji i ono pitanje da ukoliko se ne dogode reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala neće biti ni napretka. S druge strane, zemlje koje pregovaraju kao Crna Gora, koja je otvorila 30 poglavlja, ne može biti zadovoljna ovim vremenskim okvirom jer je to prebačeno u budućnost za nasljednika predsjednika Evropske komisije (EK), Žan Klod Junkera i tu se rađa frustracija”, ocijenio je Picula.

XS
SM
MD
LG