Dostupni linkovi

Han: EU posvećena ostvarivanju punopravnog članstva Crne Gore


Johanes Han i Duško Marković
Johanes Han i Duško Marković

"Najvažnije je riješavanje postojećih nedostataka, a naročito važne slabosti u vezi sa vladavinom prava, osnovnim pravima, slobodom izražavanja i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je evropski komesar za proširenje, Johanes Han obraćajući se crnogorskim parlamentarcima, naglasivši da vjerodostojna perspektiva proširenja podrazumijeva i vjerodostojne napore i reforme.

"Nema besplatnog prolaza ako se ne ispune kriterijumi", rekao je Han podsjetivši da "proces pristupanja EU nije aktivnost na papiru.

Evropski komesar se tokom sjednice skupštinskog Odbora za evropske integracije kojoj su prisustvovali i ministri vanjskih i evropskih poslova: Srđan Darmanović i Aleksandar Andrija Pejović i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, posebno osvrnuo i na RTVCG, naglasivši da Skupština mora da štiti slobodu izražavanja i nezavisnost medija kao stubove demokratije.

Johanes Han se prethodno sreo sa premijerom Duškom Markovićem sa kojim je obišao nove signalno-sigurnosne uređaje na Željezničkoj stanici čije je postavljanje finansirano novcem evropskih fondova.

Premijer Marković je, izrazivši zadovoljstvo zbog dobijene prilike da sa evropskim komesarom za proširenje razmijeni mišljenje o Strategiji proširenja, zahvalio na pomoći koju EU pruža Crnoj Gori.

Komesar Han je ocijenio da je perspektiva za Crnu Goru sjajna, ali da je neophodno fokusirati se na mjere i aktivnosti neophodne za ostvarenje cilja.

Današnja Hanova posjeta stiže samo tri dana od kako je Strategije o proširenju EU na zapadni Balkan usvojena u Evropskom parlamentu (EP).

Ovim dokumentom, Evropska komisija (EK) traži od Crne Gore konkretno djelovanje u realizaciji reformi.

„Zemlje Zapadnog Balkana pokazuju jasne elemente zarobljenosti uključujući povezanost svih nivoa vlade i administracije sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i jasno miješanje javnog i privatnog interesa“, stoji u Strategiji kojom se insistira na sprovođenju efikasnijih istraga i sudskih procesa koji će dovesti do pravosnažnih predsuda koja moraju biti sprovedene.

U Strategiji se navodi i da će EK potencijalnim članicama poslati akcione planove iz šest oblasti, kako bi sprovele reforme do 2025. godine kojom je uokviren rok za prijem Crne Gore i Srbije u punopravno članstvo pod uslovom da ove dvije zemlje ispune sve kriterijume bez ikakvog popusta.

Poziv za sjednicu Odbora za evropske integracije su dobili svi predstavnici poslaničkih klubova, ali je od opozicionih stranaka prisustvova samo Demokratski front.

Građanske stranke: Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija, Demos i URA su odbile da dođu u zgradu Skupštine i sretnu se sa Johanesom Hanom.

Funkcioner URA-e, Neđeljko Rudović je za RSE izjavio da je jedan od razloga bojkot parlamenta koji još uvijek traje, ali i „žmurenje“ Evropske Unije na nedostatak elementarnih uslova za slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori".

XS
SM
MD
LG