Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić: O smeni Gajovića neću govoriti preko medija


Smatram da su napadi na novinare ili bilo koga nedopustivi i da ih ne treba relativizovati: Ana Brnabić

Želim da ponovim moj stav da o kadrovskim rešenjima neću govoriti preko medija, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić, odgovarajući na zahtev Grupe za slobodu medija da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića i objasnila da je to njen stav koji je "poznat od ranije i on se neće promeniti".

Smatram da su napadi na novinare ili bilo koga nedopustivi i da ih ne treba relativizovati, naglasila je Brnabić u pisanoj izjavi i podsetila da je još ranije ove nedelje javno osudila verbalni napad na novinara Nikolu Radišića.

"Iste večeri sam pozvala urednika N1 Jugoslava Ćosića, a moja savetnica za medije je razgovarala sa Nikolom Radišićem. Bilo nam je važno da čujemo kako je i, od njih smo dobile informaciju da je policija odmah reagovala na prijavu napada, što se nije moglo čuti u medijima", ukazala je Brnabić.

"Napadi, verbalni, a tek fizički, na predstavnike medija ili bilo koga su nedopustivi", poručila je Brnabić i objasnila da je to "crvena linija i civilizacijska norma koju moramo poštovati".

"Možemo da ne delimo iste vrednosti i stavove, ali bilo kakva vrsta napada je nedopustiva i neće se tolerisati. To se odnosi na sve medije, odnosno to mora biti standard za sve", predočila je Brnabić.

Ona smatra da "treba jednako da osudimo takvo ponašanje i kada se radi o fizičkom napadu na novinarku Pinka ili verbalnom napadu na novinara N1".

Brnabić napominje da se "isto odnosi na nedopustive i necivilizovane verbalne ispade nekih predstavnika medija i medijskih asocijacija koji sebi daju slobodu da na društvenim mrežama iznose najozbiljnije optužbe protiv legitimnih predstavnika vlasti Srbije".

"Jedno je političko neslaganje, ali način na koji se iznosi političko neslaganje mora biti u skladu sa civilizacijskim normama", precizirala je Brnabić.

Podsetimo, Grupa za slobodu medija i Udruženje novinara Srbije (UNS) ranije su zatražili od predsednice Vlade i Ministra kulture i informisanja da smene sekretara u tom ministarstvu Aleksandra Gajovića nakon njegovih izjava koje je izneo u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG