Dostupni linkovi

Šarović: Predložiću rešenja protiv prevara u izvozu jabuka


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će, ukoliko ovih dana ne dobije odgovor od nadležnih institucija u vezi sa otklanjanjem problema zabrane izvoza jabuka u Rusiju, predložiti rešenja za usavršavanje sistema koja će biti u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Neću čekati mesecima da dobijem odgovor sa bilo koje adrese u BiH", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je podsetio da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Uprava za zaštitu bilja BiH, pozvali rusku stranu na zajednički sastanak u Moskvi ili bilo gde drugo kako bi bili pokrenuti razgovori o ukidanju suspenzije BiH za izvoz jabuka u Rusiju.

"Znam šta je potrebno da uradimo da bismo nastavili normalno da izvozimo jabuke u Rusku Federaciju - treba da suzimo prostor za moguće prevare i sa tim treba da budu načisto svi oni koji učestvuju u ovom poslu, pre svega nadležna inspekcijska i druga tela u entitetima", naglasio je Šarović.

Navodeći da nema povratka nazad, Šarović je rekao da se traga za lopovima i prevarantima.

"Sa tim moramo da se suočimo i da kažemo da ovo verovatno nije jedini slučaj", naglasio je Šarović, navodeći da se proverava da li u ovim prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija.

Prema njegovim rečima, potrebno je utvrditi gde je završilo 17.000 tona jabuka iz Poljske, da li su sve pojedene u BiH ili su završile na nekom drugom mestu.

"Sa svoje strane ću dati puni doprinos tome, ali drugi ne treba da se sakrivaju iza priča o nekakvim prenosima nadležnosti, nego da sednemo i nađemo rešenja", rekao je Šarović.

Ističući da će u suprotnom BiH 10 godina čekati da joj se otvore vrata za izvoz u Rusiju, on je dodao da je ruska strana jasno poručila da BiH treba da uspostavi siguran sistem u kojem će prodavati svoje jabuke.

"To je gola istina", zaključio je Šarović.

XS
SM
MD
LG