Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podgorica: Mandić i Knežević udaljeni iz sudnice


Lideri opozicionog Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević

Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, udaljeni su iz sudnice Višeg suda u Podgorici do kraja dokaznog postupka jer su, kako je obrazloženo, vređali glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i sudiju Suzanu Mugošu.

Incident se dogodio kada je advokat odbrane pitao svedoka Mirka Velimirovića "zašto je uopšte kupovao oružje i bacao ga u jezero".

Velimirović je naveo da su "to od njega tražili iz crnogorskog tužilaštva i glavni specijalni tužalac Milivoje Katnić".

U tom trenutku tokom odgovora Velimirovića, Katnić je tražio od sutkinje da opomene Mandića jer tvrdi da mu je "psovao majku". Mandić je kazao da to nije tačno, a sutkinja Mugoša da to nije čula.

"Nisam opsovao majku tužiocu, nego sam rekao da svedok sa svojom izjavom radi to, jer će u Srbiji za ovo što je nagovarao, da odgovara", objasnio je Mandić.

Predsednik Sudskog veća Suzana Mugoša zatražila je od Mandića da pojasni šta je rekao.

"Ne možete sa mnom tako da razgovarate, niste mi vi razredna. Rekao sam šta sam rekao i sram vas bilo za takvo ponašanje", rekao je Mandić koji je potom udaljen do kraja dokaznog postupka.

Milan Knežević je burno reagovao nakon čega je i on udaljen iz sudnice.

Velimirović je u trenutku incidenta na pitanje advokata zašto nije snimio trenutak dok je bacao oružje u jezero, rekao da je "mislio da ga tužilaštvo prati te da će oni to uraditi".

Optužnicom Specijalnog tužilaštva u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori obuhvaćena su dvojica ruskih državljana-Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužena su i tri crnogorska državljanina-lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

XS
SM
MD
LG