Dostupni linkovi

Apostolova: Bez razlike između Kosova i drugih u procesu integracije


Natalija Apostolova, šefica Misije EU na Kosovu
Natalija Apostolova, šefica Misije EU na Kosovu

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je u utorak izjavila da ne postoji razlika između Kosova i drugih zemalja u regionu - perspektiva je ista, uslovi koji će morati biti ispunjeni su isti.

Po usvajanju Strategije EU za Zapadni Balkan Apostolova je u izjavi koja je podeljena medijima izjavila kako su i posvećenost i podrška svim zemljama Zapadnog Balkana iste.

"Proces proširenja ostaje proces zasnovan na zaslugama. Nema automatizma i nema propisanih vremenskih rokova. Tempo procesa zavisi od partnera i njihove volje da sprovede. EU ne može i neće uvesti bilateralne sporove. One se moraju rešiti hitno", kazala je Apostolova.

Strategija jasno ukazuje na prioritete i područja zajedničke ojačane saradnje i dobrosusjedskih odnosa, dodala je on.

"Kosovo, ali i Srbija, mora intenzivirati napore za normalizaciju odnosa. Za obe strane ne postoji alternativni put ka evropskoj budućnosti. Ova strategija za Zapadni Balkan je deo naše šire strategije za jačanje demokratskog, institucionalnog i političkog okvira naše Unije", kazala je Apostolova.

"Ako Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo, želi da se pridruži ovoj zajedničkoj budućnosti, mora biti spreman i sposoban da doprinese ovom cilju: izgraditi jaču, jedinstvenu, demokratsku Uniju. Onu koja služi svim našim narodima. Promena počinje kod kuće", kazala je šefica kancelarije EU na Kosovu.

Sporazum EU s Kosovom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 2016. godine, je naš ugovorni akt i predstavlja okvir za ove reforme. Kosovo treba da nastavi da aktivno sprovodi ovaj sporazum, ukazala je Apostolova.

"Kosovo je bilo poslednji partner koji je ušao u trku. Na vama je da dokažete da možete napredovati brže i dostići druge. I ne pravite grešku: jednako je važno da Kosovo poštuje obaveze koje je preduzela, naročito u Specijalnim većima (Specijalnom sudu). Vjerodostojnost je teško osvojena valuta, nemojte je devalvirati", poručila je Apostoova.

Ona je ukazala da je to zajednička odgovornost svih političkih aktera, ali i društva u celini.

"Pristupanje EU je izbor. Potrebno je jak i održiv politički i društveni konsenzus za uspeh. Vaši lideri i političari treba da smatraju ovaj trenutak kao priliku, ali ne kao još jednu domaću političku diverziju da bi ostvarili kratkoročne prednosti u odnosu na političke rivale", rekla je šefica kancelarije EU na Kosovu.

Ona je podsetila da je EU ključni partner Kosova i regiona, najveći investitor i najveći donator.

"EU ostaje posvećena i mi ćemo učiniti sve od sebe da vam pomognemo, kao što smo radili u prošlosti", zaključila je Apostolova.

XS
SM
MD
LG