Dostupni linkovi

Pence ne isključuje mogućnost razgovora sa S. Korejom


Mike Pence, potpredsjednik SAD

Potpredsjednik SAD Mike Pence stigao je u Japan na jednoj od stanica njegove turneje na putu ka Olimpijskim igrama u Pjongčangu i rekao da ne planira da razgovara sa zvaničnicima Sjeverne Koreje, ali je ipak ostavio otvorenu šansu za susret.

SAD vjeruju da Sjeverna Koreja, koja je poslala tim na Zimske olimpijske igre, koristi ovaj događaj za bezobraznu propagandu. Kao gosta na otvaranju ceremonije Olimpijade, američki potpredsjednik je doveo oca Otta Warmbiera, američkog studenta koji je bio zatvoren u Sjevernoj Koreji 17 mjeseci i koji je umro u junu 2017, nakon što su ga pustili iz Pjongjanga, zbog posljedica nedostaka dotoka kiseonika u krvi što je izazvalo smrtonosno oštećenje mozga.

Pence će takođe posjetiti memorijalni muzej posvećen 46-torici južnokrejskih mornara koji su stradali 2010. u potonuću ratnog broda Seula, nakon napada torpedom Sjeverne Koreje.

"Potpredjednik će biti tamo sa gospodinom Warmbierom na ceremoniji otvaranja ... da bi podsjetili svijet na zločine koji se dogđaju u Sjevernoj Koreji" saopštila je Bijela kuća.

Južna Koreja, bliski saveznik SAD domaćin je oko 28.500 američkih trupa, još od Korejskog rata 1950-53., ali su pozdravili dolazak sjevernokorejskog tima, kao dio napora da poboljšaju odnose sa Sjeverom koji je prošle godine izveo svoj šesti nuklearni test i seriju raketnih testova, kao odgovor na rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

SAD su pak u Ujedinjenim nacijama u Ženevi u utorak izjavile da je Sjeverna Koreja vjerovatno samo nekoliko mjeseci udaljena od sposobnosti da izvedu napad na SAD sa balističkom raketom koja će nositi nuklearnu bojevu glavu, dok u Pjongjangu kažu da Vašington razmatra preventivni udar na Sjevernu Koreju.

No i pored ovakvih tonova Pence je danas ostavio šansu za pregovore.

"SAD neće zatvoriti vrata sastanku sa Sjevernokorejcima na margini Olimpijskih igara u Pjongčangu u Južnoj Koreji", rekao je potpredsjednik SAD.

"Kada je riječ o nekoj interakciji sa sjevernokorejskom delegacijom, nijesam tražio sastanak, ali vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je Pence novinarima u avionu na putu za Japan, gdje je u utorak stigao.

Pence je odgovarao na pitanja oko izjave šefa američke diplomatije Rexa Tillersona, koji je rekao da "će se vidjeti" da li će se američkom potpredsjedniku pružiti šansa za sastanak s Sjevernom Korejom na margini Olimpijade.

Pence je podsjetio da američki predsjednik Donald Trump i dalje vjeruje u razgovore, ali je ponovio da nije tražio susrete s Sjevernokorejcima.

Američki potpredsjednik je takođe naglasio da američka pozicija po pitanju Pjongjanga ostaje nepromijenjena.

"Sjeverna Koreja treba jednom za svagda da odustane od svog programa nuklearnog oružja i od svojih ambicija za razvoj balističkih raketa", rekao je Pence.

XS
SM
MD
LG