Dostupni linkovi

Poljska otkazala posjetu izraelskog ministra


Naftali Benet

Ministar prosvjete Izraela Naftali Benet (Bennett) je izjavio da je Poljska otkazala njegovu posjetu usred krize oko prijedloga poljskog zakona kojim bi se zabranilo okrivljavanje Poljske za zločine počinjene u Holokaustu.

"Krv poljskih Jevreja plače iz zemlje i nema zakona koji bi to ućutkao. Vlada Poljske je otkazala moju posjetu jer sam pomenuo zločine njenog naroda. Počastvovan sam", izjavio je sinoć Benet.

Otkazivanju Benetove posjete, planirane za srijedu, prethodio je zahtjev Ministarstva spoljnih poslova Izraela da se odloži planirana posjeta predsjedavajućeg poljskog Nacionalnog bezbjednosnog savjeta.

Predloženi zakon predviđa novčane i zatvorske kazne do tri godine za pripisivanje poljskom narodu kao cjelini zločina nacističke Njemačke, počinjenih tokom skoro šestogodišnje okupacije Poljske.

Poljska vlada je navela da je to borba protiv upotrebe fraza poput "poljski logori smrti", kada se misli na logore kojima je upravljala nacistička Njemačka na poljskom tlu. Poljska takođe teži da istakne sopstvene patnje u rukama nacista.

Prijedlog Zakona o institutu pamćenja naroda je izazvao ogorčenje u Izraelu i doveo do povećanja napetosti u odnosima sa tom bliskom saveznicom.

Izrael zakon vidi kao pokušaj da se zataška uloga koju su neki Poljaci odigrali u ubijanju Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG